Soňa Vanovčanová Kultúra

Do nového týždňa s poznávaním: Apríl v Žiline prinesie jarné podujatia

Letný čas prinesie viac svetla, a teda aj viac možností potuliek po prírode hoc len na chvíľu po práci. Pozrite si naše tipy.

Ilustračný obrázok k článku Do nového týždňa s poznávaním: Apríl v Žiline prinesie jarné podujatia
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Čas veľkonočný

Pondelok, 1. apríla, 16.30 hod., Makovického dom

Krajské kultúrne stredisko v Žiline pozýva na vernisáž výstavy Čas veľkonočný. Na výstave predstavia svoje práce ľudovoumeleckí remeselníci zo Žilinského kraja. Návštevníci si už tradične budú môcť pozrieť výrobky vytvorené rôznymi remeselnými technikami ako sú paličkovanie, háčkovanie, plstenie, rezbárstvo, drôtovanie či tkanie. Nebudú chýbať kraslice v najrôznejších podobách – slepačie, kačacie, husacie i pštrosie vajcia zdobené tradičnými i modernými technikami a kreativitu remeselníkov bude možné vidieť aj na jarných a veľkonočných aranžmánoch.

Predajná výstava bude sprístupnená v termíne 2. – 17. apríla v pracovných dňoch od 8. do 16. hodiny.

Čierne na bielom: Rozhovor je vzťah

Pondelok, 1. apríla, 18.00 hod., Nová synagóga

Večer Pavlíny Fichta Čiernej s antropologičkou Monikou Vrzgulovou
Čierne na bielom je diskusný a prezentačný večer, v ktorom umelkyňa P. F. Čierna predstavuje zaujímavých hostí z vedy, výskumu a umenia v spojení s širšími sociálnymi a spoločenskými otázkami.
V druhom vydaní uvedie renomovanú antropologičku Moniku Vrzgulovú z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV, ktorá roky viedla Dokumentačné stredisko holokaustu, skúmala holokaust a vzdelávala stredoškolských učiteľov ako učiť o holokauste, predsudkoch a stereotypoch. Od roku 2017 vedie tím skúmajúci Súčasné obrazy socializmu. V diskusii s dozviete, čo skúma etnológia a aký je vzťah medzi históriou, pamäťou a identitou.

Divadelné predstavenie

Pondelok, 1. apríla, 19.00 hod. Mestské divadlo Žilina

Revízor / Nikolaj Vasilievič Gogoľ
Stojaté vody slastného života v provinčnom mestečku rozvíri príchod revízora a azda len spŕška úplatkov dokáže tieto vody opäť upokojiť. Najslávnejšia komédia Nikolaja Vasilieviča Gogoľa.

V predstavení sa fajčí.
(95 minút)

Réžia: Michal Náhlík
Účinkujú: Igor Kasala, Svetlana Wittnerová, Ľudmila Dutková, Gabriela Očkajová, Matej Lacko, Peter Lejko, Lukáš Šepták, Elena Kušnierová, Slavomíra Fulínová, Michal Novodomský, Boris Srník, Stanislava Kašperová.

Jedlé divorastúce bylinky

Utorok, 2. apríl, 16.00 hod., Považské múzeum Žilina

Od dávnych čias zbierali naši predkovia divorastúce druhy rastlín a vedeli ich všestranne využiť, tvorili bežnú súčasť stravy. Vedomosti o využití divorastúcich rastlín v stravovaní sa však postupne vytratili. Vítaní sú všetci záujemcovia o praktické využitie divorastúcich rastlín. Spoznávať a ochutnávať sa budú listy a výhonky bylín aj drevín. Prechádzať sa budeme v okolí Budatína, sprievodkyňou bude botanička Považského múzea Květa Kicková.

Kino

Utorok, 2. apríla, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Hranica (r. Ali Abbasi)
Tina pracuje ako dôstojníčka colnej služby, čo sa v prípade ženy, ktorá šokuje okolie zdeformovanou tvárou, môže zdať nelogické. Lenže Tina má neuveriteľný čuch. Dokáže na diaľku odhaliť tých, ktorí majú strach a v batožine nepovolené látky a materiály. Počas jedného rutinného dňa v službe stretne Voreho, ktorého pach nepripomína nič z toho, čo Tina dosiaľ cítila. Vore je kľúčom k jej záhadnej identite. Film Hranica je tvrdým, zvráteným, šokujúcim a podvratným podobenstvom o tolerancii k odlišnostiam, o pohlaví a citovom precitnutí. Jedinečne sa v ňom spája realistická dráma a severský mýtus.

Hranica (Gräns) – Ali Abbasi / FR, BE, GE, CH / 2018 / 110 min / české titulky

Tvorivá dielňa

Streda, 3. apríla,15:00 hod., Rosenfeldov palác

Hudba sveta / Michal Smetanka Prvý deň podujatia Hudba sveta bude venovaný slovenskej tradícii. Zaháji ho workshop pastierskej tradície o 15:00, ktorý povedie hudobník, spevák, milovník a zberateľ hudobných nástrojov Michal Smetanka.
Smetanka uvádza na svojej stránke: „Tvorivosť pri „vyrábaní“ a pestrosť vo využívaní zvuku u našich predkov, sa zdá ako bezhraničná a geniálna.“
Na tomto workshope predstaví hudobný inštrumentár karpatskej oblasti, zameraný predovšetkým na aerofóny – dychové nástroje, ktoré tomuto inšturmentáru dominujú. Účastníci workshopu budú mať tiež možnosť si na týchto nástrojoch zahrať.

World music festival

Streda, 3. apríla, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Hudba sveta Žilina: Banda, Michal Smetanka
Začiatkom jari už tradične hostíme world music festival Hudba sveta, ktorý prináša do Žiliny rozmanitú domácu aj svetovú hudbu vychádzajúcu z tradícií.
Svoje multiinštrumentálne umenie predvedie Michal Smetanka – hudobník, spevák, milovník a zberateľ hudobných nástrojov.
Vlastnou verziou slovenskej hudobnej tradície potom návštevníkov strhne skupina Banda, ktorá pred nedávnom vydala tretí album s názvom Telegrafy. Banda je šesťčlenné vokálno – inštrumentálne zoskupenie profesionálnych hudobníkov, po väčšine folkloristov, ktoré využíva bohaté vokály s rešpektom k tradícii a lokálnym osobitostiam, ale v celkom originálnej podobe.

Divadelné predstavenie

Streda, 3. apríla, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Ilúzie
Ivan Vyrypajev patrí medzi neprehliadnuteľných súčasných dramatikov na ruskej aj európskej scéne. Každou svojou hrou hľadá Ivan Vyrypajev nový spôsob komunikácie medzi javiskom a hľadiskom, nový vzťah herca a diváka. To obzvlášť platí pre hru Ilúzie, ktorú autor označil ako komédiu. Spolu s hercami prechádzame príbehmi dvoch manželských párov, ktorí sa pred smrťou vyznávajú zo vzájomných citov a rekapitulujú svoj končiaci sa život. Realita sa prelína s ilúziami.

Má vôbec zmysel znovu interpretovať svoj život? Je láska silnejšia než smrť? Existuje niečo nemenné v tomto studenom vesmíre? Predsa len musí byť niečo stále, pretože odkiaľ by sa potom vzala nestálosť?

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

V krásnom jarnom počasí po práci môžete vybehnúť aj za takýmito chuťovkami…

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM