Správy

Diskusia o vyrovnaní s Trabelssieho firmami: Svoje si môžu povedať aj Žilinčania

Primátor Peter Fiabáne pozýva do diskusie o vysporiadaní aj obyvateľov. Prísť má každý, komu ide o Žilinu a jej rozvoj.

Ilustračný obrázok k článku Diskusia o vyrovnaní s Trabelssieho firmami: Svoje si môžu povedať aj Žilinčania
Zdroj: TASR

Mesto Žilina pokračuje v rokovaniach o vyrovnaní majetkových a obchodných vzťahov so súkromnými spoločnosťami podnikateľa Georgea Trabelssieho. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Pripomenul, že poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) sa na mimoriadnom zasadnutí 20. decembra 2019 rozhodli o predložených variantoch dohôd nerokovať a primátora Žiliny Petra Fiabáneho poverili, aby v rokovaniach s Trabelssiem pokračoval.

,,Jedna z hlavných pripomienok od mestských poslancov bola krátkosť času medzi predstavením materiálu a termínom hlasovania. Tento problém aj ja od začiatku pripúšťam. Naším zámerom však počas posledných mesiacov nebolo tento proces uponáhľať. Aj preto posun hlasovania nevnímam vyslovene negatívne. Teším sa, že sme získali priestor na adekvátnu verejnú diskusiu, v ktorej budeme mať príležitosť vysvetliť aj sporné body dohody," podotkol žilinský primátor.

Vedenie mesta pripravilo podľa Miškovčíka od začiatku tohto roka široký priestor na diskusiu o problémových bodoch predloženej dohody. ,,Ešte v decembri 2019 primátor požiadal mestských poslancov o doručenie všetkých otázok a pripomienok. Na 83 z nich poslancom doručili odpoveď vo štvrtok 31. januára. Ponúknutím termínu spoločného stretnutia zareagovalo vedenie mesta na otvorený list 17 žilinských podnikateľov. V liste ponúkajú vedeniu mesta svoju skúsenosť pri správe majetku, nakladaní s ním či pri tvorbe právnych a odborných analýz," vysvetlil.

Vedenie mesta zároveň pripravuje vo februári otvorenú verejnú odbornú diskusiu pre poslancov, občanov a odborníkov. ,,Viem, že ide o nepopulárnu tému, napriek tomu som ju otvoril. Vnímam, že je to niečo, čo Žilinu dlhodobo traumatizuje. Chcem riešiť tento obrovský problém, ktorý by si v úrade primátora počkal kohokoľvek. Som za to, aby sa rokovalo, komunikovalo a pokúsili sme sa prijať záver, ktorý bude pre budúcnosť mesta prospešný. Preto pozývam do diskusie o tejto vážnej téme každého, komu ide úprimne o Žilinu a jej rozvoj," dodal Fiabáne.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM