Rôzne

Čo hýbalo históriou nášho mesta: 10 významných udalostí v dejinách Žiliny

História každého mesta je formovaná udalosťami, ktoré sa v ňom udejú a ktoré zostávajú v pamäti ľudí. My sme sa pokúsili vybrať desať takýchto udalostí a osobností, ktoré sa zapísali do histórie Žiliny. Osviežte si pamäť spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Čo hýbalo históriou nášho mesta: 10 významných udalostí v dejinách Žiliny
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Sagan

Práve Žilina dala svetu jeden z najväčších talentov svetovej cyklistiky v súčasnosti. A ten nášmu mestu robí naozaj krásne meno. „Tourminátor“ sa na Tour de France 2014 stal jediným pretekárom čo získal zelené tričko vo svojich prvých troch účastiach. V roku 2013 získal ocenenie Športovec roka. V roku 2015 získal titul majstra sveta v cestnej cyklistike – preteky s hromadným štartom mužov elite.

Príchod KIE

Závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom je prvý a (zatiaľ) jediný závod kórejskej automobilky v Európe. Základný kameň bol položený v apríli 2004, výstavba začala v októbri 2004, ukončená bola v decembri 2005. Skúšobná výroba bola spustená v lete 2006, sériová výroba v decembri 2006. Výrobná kapacita je 300-tisíc automobilov ročne. Výška investície predstavovala 1 miliardu eur. V Kiou susedí jej dvorný dodávateľ modulov a systémov firma Mobis Slovakia.

Zapálenie Žofie Bosniakovej

Uhorská šlachtičná, po smrti uctievaná ako svätica. Po svadbe s palatínom Františkom Vešelénim sa presťahovala do kaštiela v Tepličke nad Váhom, pochovaná je v kaplnke na Strečnianskom hrade. V roku 1729 slávnostne preniesli jej ostatky do kostola v Tepličke nad Váhom, kde boli neporušené uchovávané až do 1. apríla 2009, kedy ich zničil muž zo Žiliny. Dnes sa v kostole v truhle nachádzajú len obhorené kosti. Jej umelecky reštaurované pozostatky boli na Strečnianskom hrade opäť uložené v apríli 2012.

Objavenie Žilinského hradu

Jeho pozostatky boli objavené na prelome mája a júna 2008. Našli sa zvyšky kamennej veže, vedľa Katedrály Najsvätejšej Trojice (Farských schodov). Už vtedy sa hovorilo o najvýznamnejšom súčasnom objave v Žiline. História hradu nie je jednoznačná a existuje veľa hypotéz o jeho dejinách a význame. V súčasnosti sú zvyšky veže zakomponované do stavby OC Mirage a dotvárajú oddychovú zónu obchodného centra.

Stavba Vodného diela Žilina

Pri jeho výstavbe bola zaplavená takmer celá časť zástavby žilinskej mestskej časti Mojšova Lúčka, celá miestna časť Hruštiny a tri domy v obci Mojš. Namiesto zaplavených domov boli vybudované nové domy prevažne v Mojšovej Lúčke za cestou I/18. Z miestnej časti Hruštiny boli postavené domy v žilinskej časti Rosinky. V obci Mojš boli pre výstavbu hrádze postavené tri domy. Z pôvodnej starej zástavby v mestskej časti Mojšovej Lúčke, zostalo blízko Vodného diela len niekoľko domov a kaplnka. Miestna časť Hruštiny zanikla úplne.

Juraj Jánošík

Terchovský rodák, zbojník, národná legenda. Podľa slovenských ľudových legiend žil so svojou družinou v lesoch medzi Žilinou a Liptovským Mikulášom a prepadával tam pocestných. Z nakradnutého vraj vydeľoval časť pre chudobných. Bol slovenským Robinom Hoodom, preslávil sa aj mimo Slovenska. Je známy v Česku, Poliaci ho vnímajú ako svojho legendárneho tatranského hrdinu.

Privilégium Ľudovíta I. a Žilinská kniha

Žilina sa vďaka nemu stala prvým mestom na Slovensku, v ktorom mali Slováci svoje zastúpenie. Privilégium z roku 1381 v správnych mestských orgánoch priamo nariaďovalo paritné zastúpenie Slovákov a Nemcov. Raritou je tiež tzv. Žilinská kniha z roku 1378 a jej preklad z roku 1473. Ide o najstaršiu právnu pamiatku – súbor mestských právnych zvyklostí, ktorými sa riadili mestá na severozápadnom Slovensku.

Premiéra Jánošíka

Konala sa 3. januára 1922 v budove Grand Bio Univerzum, teraz Dom umenia Fatra. Udalosť pripomína pamätná tabuľa osadená na budove. Prvý hraný dlhometrážny film na Slovensku Jánošík nakrútila v roku 1921 americko-slovenská TATRA-film corporation z Chicaga. Ďalšie premiéry sa uskutočnili v Prahe 25. novembra 1921 a 1. decembra 1921 v Chicagu. Vďaka Jánošíkovi sa Slovensko zaradilo medzi prvých 10 krajín, ktoré vyrobili dlhometrážny nemý hraný film. V roku 1995 bol UNESCOm zapísaný do svetového kultúrneho dedičstva.

Meteorit Divina

Len 6 km od Žiliny, takmer priamo do centra obce Divina, dopadol 24. júla 1837 meteorit. Jeho najväčšia časť je uložená v Prírodovednom múzeu v Budapešti. Na Slovensko sa dostalo päť jeho verných kópií. Jedna je súčasťou Pamätníka divinského meteoritu, odhalili ho v obci v roku 2014. Pri tejto príležitosti vydala Slovenská pošta príležitostnú pečiatku s motívom divinského meteoritu. Ide o druhé pripomenutie meteoritu vo forme príležitostnej poštovej pečiatky v slovenskej filatelistickej histórii.

Minčolské zemetrasenie

Z 15. januára 1858 s epicentrom pri vrchu Minčol, v Malej Fatre. Poškodilo väčšinu domov v Žiline, medzi inými aj Katedrálu Najsvätejšej Trojice a mnohí obyvatelia ostali bez domovov. Zemetrasenie pocítili aj v Stránskom. Napríklad Kostol svätej Heleny bol natoľko poškodený, že v ňom nemohli byť bohoslužby. Ťažké škody utrpel aj Súľovský hrad pri Súľove, ktorý už odvtedy nebol opravený. Otrasy pocítili aj v Bytči.

Mohlo by vás zaujímať:

Chvíle v Žiline a okolí, keď nám príroda ukázala čo dokáže: Ničivé zemetrasenie aj pád meteoritu!

FOTO: Sagan pobláznil Žilinčanov: Takto mu prišli poďakovať na Mariánske námestie

Foto: dnes24, wikipedia.sk

Zdroj: Žilina-Gallery, wikipedia.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM