Rôzne

Čičmany mali šťastie v nešťastí: Historické drevenice sú po potope v poriadku

Po prívalovom daždi stúpla v nedeľu v Čičmanoch hladina vôd o jeden meter. Objekty ľudovej architektúry sú však v poriadku.

Ilustračný obrázok k článku Čičmany mali šťastie v nešťastí: Historické drevenice sú po potope v poriadku
4
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch v okrese Žilina sú po nedeľňajšom (1. 8.) prívalovom daždi v poriadku. Po obhliadke objektu o tom informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

„Obe drevenice – Radenov dom aj Dom č. 42, sú v poriadku a interiér expozícií nebol nijakým spôsobom poškodený. Prúd vody, ktorý tiekol vedľa Radenovho domu, vyzeral naozaj hrozivo. Aj vďaka susedovi Jurajovi Kudjakovi, ktorý pri svojej drevenici vyhĺbil rigol, však voda ľahšie odtiekla," doplnila Lacková.

Po prívalovom daždi stúpla v nedeľu v Čičmanoch hladina vôd o jeden meter. Podľa starostky obce Ivety Michalíkovej vymyla voda breh na parkovisku a z koryta sa vyliali miestne potoky. „Vylieval sa potok, ktorý ide od salaša, a aj potok pod lyžiarskym strediskom. Podobnú situáciu sme tu už mali, ale takéto dažde neboli veľmi dávno. Čistili sme rúry a prekopávali vpusty, aby voda netiekla po ceste. Trochu nám vymyla aj bočné cesty, ale dá sa po nich prejsť," dodala Michalíková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy zo Žiliny a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM