Erika Ďurčová Rôzne

Chovateľ Viliam zo Žiliny: Prvého potkana vyhral v tombole, odvtedy na ne nedá dopustiť, FOTO

Niektorí ľudia sa pri predstave potkana ako domáceho miláčika zháčia. Žilinčan vyvracia mýty. Potkan je vraj veľmi čistotný a verný spoločník.

Ilustračný obrázok k článku Chovateľ Viliam zo Žiliny: Prvého potkana vyhral v tombole, odvtedy na ne nedá dopustiť, FOTO
7
Galéria
Foto: Viliam Wesserle

Chovateľskú vášeň Viliama Wesserleho odštartovala obyčajná náhoda. Prvého potkana vyhral žilinský pedagóg v tombole na stužkovej. Netypický domáci miláčik mu ale prirástol k srdcu a ako hovorí, takéhoto spoločníka vrelo odporúča. Pýtali sme sa, ako to s potkanom v domácnosti vyzerá aj ako reagujú ľudia, keď ho vezme na prechádzku.

Ako si prišiel k svojmu prvému potkanovi?

Tombola je malý risk, ktorý môže priniesť nečakanú cenu. Na stužkovej slávnosti jednou z cien bola malá krabička prekrytá látkou, ktorá skrývala poklad. Po jej prevzatí som tam našiel biele zvieratko s červenými očami. Učupené a vystrašené z hlučnej zábavy a okolitého ruchu. Bol to rat. Po slovensky povedané, vyhral som potkana. Mnohí si hneď povedia fúj (úsmev). Ale tí, ktorí majú nejaké skúsenosti s potkanom, majú určite kladný vzťah k tomuto neobvyklému zvieraťu. Nevyžaduje si veľa starostlivosti, ale vie vám poskytnúť mnoho radosti. Stačí mu klietka pre kanárikov, malá búdka, napájačka a miska na krmivo.

Aký denný režim má takýto maznáčik?

Denný režim má obyčajne skvelo natrénovaný. Pri zobudení vás už čaká s pazúrikami prichytenými na klietke a čaká nejakú dobrotu. Stačí mu kúsok detskej piškóty alebo malú granulu pre drobné hlodavce. Po otvorení klietky vybehne na ňu, poobzerá sa, ovonia vašu ruku a rozbehne sa po byte. Najskôr malý okruh po kuchyni a potom šup, navštívi aj ostatné izby. Skontroluje všetky rohy a zákutia. Zatiaľ mu vyčistím klietku, dám čerstvú vodu, granule a suchý chleba. Na môj signál príde, vylezie mi na ruku, prípadne do rukáva. Zložím ho do klietky a už sa venuje raňajkám, alebo svojej dennej očiste.

Potkan sa stále čistí a stará sa o svoju srsť. Netreba ho kúpať ani umývať a napriek tomu nezapácha. Má špecifickú arómu a pokiaľ mu pravidelne vymieňate podstielku, tak ho v byte nie je ani cítiť.

Privíta ťa, keď prídeš domov?

Po mojom príchode z práce obyčajne potkan spí. Po chvíľke však už čaká zasa s pazúrikami na klietke na dobrotu. Ak je pekne, vyberieme sa na balkón, kde si pobehá. Je však opatrný a vie, že môže len na okraj.

Chodíš s ním aj von?

Niekedy s ním vybehnem aj vedľa bytovky, kde sa ponaháňa v tráve alebo po chodníkoch.

Ako reagujú okoloidúci?

Ľudia sa občas pristavia, niektorí pohladkajú, iní radšej zdupkajú. Väčšinou sa stretávam s kladnými reakciami. Ak nevedia, že je to potkan, obyčajne sa všetci potešia malému zvieratku. Najväčšiu radosť majú malé deti, ktoré si ho môžu pohladkať. Mamičky sa pýtajú väčšinou vždy to isté. Či nehryzie. Nie, nehryzie. Len občas nejakú šnúru alebo ponožku, ale to človek veľmi rád obetuje.

A čo na to psíčkari? Nebýva to problém?

Potkan so psom nemá problém. Rozbehne sa oproti nemu, pomedzi labky a ide si po svojom. Pes je, naopak, trochu zmätený. Vie, že je to niečo živé, ale nepozná to. Začne cúvať a behať okolo. Občas ho ovonia a zasa zdupká.

Ako to vyzerá po návrate z prechádzky?

Po návrate zvonku alebo behaní po byte vrátim potkana naspäť do klietky. Pri pohybe v okolí reaguje vybehnutím z búdky a kontroluje, čo sa okolo deje. Prípadne čaká na dobrotu. Večer sa už spokojne uloží a drieme.

Až do rána?

Asi áno, ja totiž v noci spím (úsmev). Občas iba začujem chrumkanie chleba..

Tvoj prvý potkan bol nečakaná výhra v tombole, odvtedy sa ich už ale u teba vystriedalo viac…

Áno,to bol môj prvý potkan a prvé stretnutie s týmto milým zvieratkom. Prirástol mi k srdcu. Po skončení jeho púte zhruba po 2 – 3 rokoch nastalo v byte prázdno. Nevydržal som to a kúpil som si dve potkanie sestričky. Keď odišli aj ony, tak som dostal po čase jedného potkana od kolegyne, ktorá sa svojho daru vzdala v môj prospech. Neskôr to bola ďalšia samička. Obyčajne som mal jednu, alebo dve. Ak sú dve, sú spokojnejšie, pretože potkan je spoločenský typ. Ak je sám, vyžaduje vašu väčšiu pozornosť.

Čo by si odkázal ľuďom, ktorí na predstavu potkana ako domáceho maznáčika reagujú rozpačito?

Ja to vrelo odporúčam. Ak chce rodinka malé, milé, čisté a priateľské zvieratko… poradím vždy potkana (úsmev).

Žilinský chovateľ ich vrelo odporúča: Takto si nažívajú potkany v domácnosti
7
Galéria
Foto: Viliam Wesserle

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM