Správy

Cestári v našom kraji dvíhajú varovný prst: Na týchto miestach si dávajte bacha!

Cestári Žilinského kraja prišli s vážnym varovaním pre všetkých vodičov. Upozorňujú na úseky, kde by sme mali byť mimoriadne ostražití.

Ilustračný obrázok k článku Cestári v našom kraji dvíhajú varovný prst: Na týchto miestach si dávajte bacha!
Zdroj: TASR

Na cestách Žilinského kraja najmä v okolí riek Orava, Kysuca a Váh, takisto v okolí priehrad či na mostoch by si mali vodiči dávať pozor na poľadovicu, varujú cestári v súvislosti s hydrologickou výstrahou pred ľadovou povodňou. Tá od dnešného rána platí už len v okrese Čadca.

„Práve v týchto oblastiach častejšie kontrolujeme zjazdnosť ciest a v prípade mrznúceho dažďa, hmly alebo pri vytváraní celoplošnej poľadovice opakovane nasadíme mechanizmy a znovu posýpame. Staráme sa však o viac ako 1860 kilometrov ciest v celom kraji, preto sa najprv upravujú cesty vyšších tried a následne cestári pokračujú na ďalších vozovkách,“ informoval riaditeľ odboru dopravy Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Ivan Mokrý.

Ako ďalej vysvetlil, pozornosť treba zvýšiť aj na horských priechodoch. „Vo vyšších polohách je počasie odlišné ako v mestách, zatiaľ čo v centre môže pršať, na horách husto sneží. Vodiči by si u nás mali dávať pozor najmä v úsekoch, ako je Fačkovské sedlo, Rovná Hora, Huty, Brestová, Príslop, priechody medzi Novou Bystricou a Námestovom, Semeteš, Makov, Klokočov – Bíla, Donovaly, Čertovica, v Jasnej, Jasenove, Kremnických Baniach, a samozrejme, na Šturci,“ vymenoval.

Predpovede počasia podľa neho naznačujú v najbližších dňoch väčšie mrazy, čo môže spôsobiť problémy i na cestách. „Je dôležité, aby vodiči prispôsobili jazdu vozovke a dbali na opatrnosť a ostražitosť,“ skonštatoval Mokrý. V zimnom období majú podľa neho cestári ŽSK 24-hodinovú službu. Nepretržite je k dispozícii dispečersko-spravodajská služba a on-line systém, vďaka ktorému môžu vodiči na internete kontrolovať aktuálny stav ciest a pohyb cestárskych vozidiel.

V celom kraji je podľa aktuálnej situácie pripravených vyraziť do terénu 125 ľudí danej zmeny. „V tejto sezóne máme k dispozícii 114 sypačov a naskladnených 4000 ton chemického a 13.000 ton inertného materiálu. Štrk a soľ postupne dopĺňame a najbližšie zvýšime zásoby ešte tento týždeň,“ doplnil Mokrý.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM