Správy

Cestári už majú plnú zimnú pohotovosť: Na webe sa dozviete, ktoré úseky sú počas zimy odhrnuté

Všetky regionálne závody a centrálny dispečing Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) sú už v plnej pohotovosti na nezadržateľne sa blížiacu zimnú údržbu nielen 1 368 km ciest II. a III. triedy vo svojej správe, ale aj 480 km štátnych ciest I. triedy na severozápade Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Cestári už majú plnú zimnú pohotovosť: Na webe sa dozviete, ktoré úseky sú počas zimy odhrnuté
Zdroj: Dnes24.sk

„Obsluhu špeciálnej techniky, konkrétne 116 sypačov s radlicami, snehových fréz, nakladačov či traktorov bude zabezpečovať 235 vodičov. V jednotlivých našich závodoch už máme polovičné zásoby plánovaného množstva posypového materiálu,“ spresnil generálny riaditeľ SC ŽSK Ivan Fábry s tým, že počas minulej zimy spotrebovali 45 000 t inertného a 5 000 t chemického posypu.

Uplynulá zimná údržba ciest v Žilinskom kraji stála podľa neho 3,32 milióna eur. „Medziročne to bolo o približne 400 000 eur menej, no náklady blížiacej sa zimy sa odhadujú veľmi ťažko. Rozhodujúci bude ako vždy vývoj počasia. Najnáročnejšie na spotrebu posypu sú dlhšie obdobia s kolísajúcou teplotou okolo bodu mrazu,“ vysvetlil Fábry.

Riaditeľ odboru dopravy ŽSK Ivan Mokrý pripomenul dôležitú úlohu centrálnej dispečersko-spravodajskej služby. Nielen motoristom je priamo na internetovej stránke ŽSK k dispozícii neustále aktualizovaný prehľad o výkone zimnej údržby, aktuálnom pohybe špeciálnej techniky a posypom či odhrnutím ošetrených úsekoch ciest.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM