Soňa Vanovčanová Kultúra

Čas vianočný otvoril brány adventu v Makovického dome: FOTO a VIDEO

Vernisáž výstavy Čas vianočný priniesla v tomto roku tradičné podujatie v mierne upravenej kompozícii. Svoje dielo na nej prezentujú nielen žilinskí autori.

Zdroj: Facebook

V Makovického dome sa v utorok (4. decembra) o 16.30 h uskutočnila vernisáž výstavy Čas vianočný. Ide o tradičné uvedenie výstavy vianočných výrobkov a dielok ľudovo umeleckých tvorcov zo Žiliny, v tomto roku rozšírenej o tvorcov zo Žilinského kraja.

V Krajskom Kultúrnom stredisku v Žiline prezentuje svoje vianočné výrobky z dreva, šúpolia, papiera, drôtu a syntetických materiálov až 35 remeselníkov a 5 Domovov sociálnych služieb z celého Žilinského samosprávneho kra­ja.

„Ľudovo – umeleckí tvorcovia prijali pozvanie a podelili sa s návštevníkmi výstavy o krásu, s ktorou pracujú a ktorú vytvárajú. Kurátorkou výstavy je manažérka KrKS v Žiline Danka Srnanková, aranžmá výstavy robila pani Jela Zamišková. S výstavou sú spojené aj fotografie z Valašska, ktoré nám zapožičalo Valaské múzeum v Rožnove pod Radhoštěm. Veľmi sa teším na to, že sem prídu ľudia a nájdu tu vianočnú atmosféru,“ uviedol riaditeľ Krajského kultúrneho strediska v Žiline Peter Ničík.

Výrobky sú vyrábané rôznymi technikami. Podľa kurátorky výstavy Daniely Srnankovej na výstave nájdete rezbárske či drotárske výrobky, tiež však vianočné ozdoby z háčkovanej či paličkovanej čipky, použitá je dekupáž i pletenie z papiera. „Je tu veľa tradičných výrobkov, ale tiež aj tradičnými technikami robené rôzne nové moderné výrobky,“ uviedla Srnanková.

Výstava bude sprístupnená od 5. do 19. decembra v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 hodiny. Ľudovoumeleckí majstri počas trvania výstavy predvedú aj niektoré svoje zručnosti.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

FOTO: Čas vianočný otvoril brány adventu v Makovického dome
32
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM