Soňa Vanovčanová Kultúra Správy

Bavme sa naďalej so Žilinským kultúrnym letom: Festivaly, hudba i tanec pod holým nebom

Školský rok otvoril svoje brány, leto však pokračuje. Spestrite si popoludnia po práci na perfektných podujatiach.

Ilustračný obrázok k článku Bavme sa naďalej so Žilinským kultúrnym letom: Festivaly, hudba i tanec pod holým nebom
Zdroj: TASR

Z Burianky do podkrovia paláca

Pondelok – piatok, 3. – 7. september, 10.00 hod. a 14.00 hod.

Prvý septembrový týždeň sa môžete v rámci kultúrneho leta zúčastniť exkluzívnej prehliadky, ktorá v sebe spája dve dominanty Žiliny. Návštevníci majú možnosť pokochať sa výhľadmi z Burianovej veže a následne si prezrieť krásnu expozíciu Bábky v podkroví Rosenfeldovho paláca postaveného v secesnom štýle. Kto bude mať chuť, môže si na záver otestovať nadobudnuté vedomosti v krátkom kvíze. Tešíme sa na vašu návštevu!

Objednať sa je potrebné emailom alebo telefonicky v Turistickej informačnej kancelárii Mesta Žilina, info@tikzilina.eu, tel.: 041/723 31 86

Z Burianky do Lorety

Pondelok – piatok, 3. – 7. september, o 16.00 hod., 10.00 a 14.00 hod.

V septembri budete mať možnosť prechádzať z jedného storočia do druhého prostredníctvom komentovaných prehliadok našich pamiatok. Navštívite zvonicu zo začiatku 16. storočia, kde sa dozviete veľa zaujímavostí o lúpežných rytieroch alebo o živote v stredovekej Žiline. Sprievodkyňa Vám otvorí dvere Loretánskej kaplnky pristavenej do barokového Kostola sv. Barbory, kde získate vedomosti o Loretánskom kulte Panny Márie.

Objednať sa je potrebné emailom alebo telefonicky v Turistickej informačnej kancelárii Mesta Žilina, info@tikzilina.eu, tel.: 041/723 31 86

Slnko na skalách 2018

Streda a štvrtok, 5. – 6. september, Veľká zasadačka na Mestskom úrade v Žiline (a 7. – 8 september, Kemp Slnečné skaly)

Na krásnom mieste, v lone prírody, uvidíte outdoorové aktivity každého druhu, od horolezectva cez lyžovanie či paragliding. Podujatie bude prebiehať aj v priestoroch Mestského úradu v Žiline. Na festivale Vám športovci odhalia zákulisie zo svojho športového sveta a dozviete sa aj zaujímavosti z ochrany prírody. Program na www.slnkonaskalach.sk

Kašmír: Je-li kde na světě ráj

Streda, 5. september, 18.00 hod. / Rosenfeldov palác

V Indii boli H+Z pri svojej druhej ceste od mája 1960 do konca marca 1961. Okrem celovečerného „Je-li kde na světě ráj …“ vzniklo taktiež 16 krátkych filmov. Kašmír sa im stal útočiskom pred úmornou horúčavou v Dillí a dočasným domovom v hausbóte na jazere Dal, kde nielen točili filmy, ale i písali reportáže pre rozhlas, noviny a časopisy v Československu.

Réžia: Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund, Jaroslav Novotný, 1961
Scenár: Jaroslav Novotný
Kamera: Jaroslav Novotný
Hudba: Zdeněk Liška

Inter Nos – Medzi Nami 2018

Štvrtok, 6. september, od 10.00 hod., Mariánske námestie

Festival svoju pozornosť upriamuje na silné stránky všetkých ľudí, podporuje vzájomné vnímanie a porozumenie medzi nimi bez rozdielu a ľudskou, úprimnou formou nám hovorí, že všetci tvoríme spoločnosť. Práve zážitky a osobné príbehy pomáhajú vytvoriť nové postoje k ľuďom, ktorých nepoznáme. Organizátormi festivalu sú Nadácia Krajina harmónie, Centrum včasnej intervencie, Centrum voľného času Spektrum, Diecézna charita Žilina, Gymnázium Hlinská, Návrat, o.z., Stanica – Záriečie, Tanečná škola Ľ.Plešingera, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, hudobné skupiny a umelci z mesta Žilina.

Program:

  • 10.00 – 14.30 Aktivity na stretnutia s inakosťou
  • 10.30 – 11.30 Big band žilinského konzervatória
  • 12.30 – 13.30 Stepuje Terra
  • 14.30 – 15.30 Škola tanca TŠ Ľ. Plešingera – pokus o rekord v letkisse TŠK Top Dance – Spoločenské dance
  • 16.30 – 17.30 Hudobné prekvapenie Experience 2 go
  • 18.30 – 19.30 Balkansabmel
  • 20.30 – 21.30 Diskotéka pod holým nebom

Sever proti Juhu

Štvrtok a piatok, 6. – 7. september, Námestie A. Hlinku

Žilinčania sa bavia futbalom aj na piesku. Mesto Žilina pozýva na tradičný futbalový turnaj Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom, ktorý sa uskutoční na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. Každé mužstvo odohrá jeden zápas, ktorý bude v dĺžke cca 30 minút.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM