Soňa Vanovčanová Kultúra

Apríl sa rozbieha: Čo sa dá zažiť v Žiline?

Pekné jarné počasie priam láka ľudí von. Večer vás však vtiahne svojou ponukou pod strechy kultúrnych stánkov za nezvyčajnými zážitkami.

Ilustračný obrázok k článku Apríl sa rozbieha: Čo sa dá zažiť v Žiline?
Zdroj: TASR

Kino na Stanici

Utorok, 9. apríla, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Dievča (r. Lukas Dhont)
15-ročná Lara je odhodlaná stať sa profesionálnou baletkou. S otcovou podporou ide v novej škole naplno za svojím cieľom. Larine tínedžerské frustrácie a nedočkavosť sa začínajú prehlbovať vo chvíli, keď si uvedomí, že jej telo sa tak ľahko nepoddá prísnej disciplíne, pretože sa narodila ako chlapec. Jeden z najsilnejších motívov Dievčaťa, z ktorého režisér Lukas Dhont ťaží, je skutočnosť, že všetci z Larinho okolia plne podporujú jej túžby a snahy. Film tak nie je o boji s nepochopením, ale o vnútornom boji Lary, o túžbe, ktorá je tak silná, že v nej Lare nič nezabráni.

Dievča (Girl) – Lukas Dhont / BE / 2018 / 105 min / české titulky

Divadelné predstavenie

Streda, 10. apríla, o 19.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Kabaret Normalizácia alebo Modlitba pre Martu (hosťuje SND)
Marta Kubišová – speváčka, ktorá musela urobiť revolúciu, aby si mohla opäť zaspievať. V komornej inscenácii na motívy života a tvorby Marty Kubišovej vzniká obraz kontroverznej doby a neľahkých osudov umelcov, ktorí mali odvahu vzoprieť sa režimu.

Počas predstavenia sa na javisku fajčí.

Réžia: Matúš Bachynec
Dramaturgia: Miriam Kičiňová, Lucia Mihálová
Scéna a kostýmy: Ján Husár
Pohybová spolupráca: Juraj Letenay

Účinkujú: Monika Potokárová, Silvia Holečková, a. h., Daniel Žulčák, a. h.

Dĺžka predstavenia: 1 hodina 40 minút bez prestávky

Divadelné predstavenie

Streda, 10. apríla, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

A je tu zas
Mestské divadlo Žilina uvedie dramatizáciu nemeckého bestselleru Timura Vermesa A je tu zas. Takmer sedemdesiat rokov po svojom páde sa Adolf Hitler za záhadných okolností prebúdza v súčasnom Berlíne. Vojna skončila, jeho politická strana aj verní spolupracovníci sú preč. Napriek tejto nepriaznivej situácii je Adolf Hitler vo vynikajúcej kondícií, pripravený pokračovať v práci a urobiť z Nemecka opäť veľkú ríšu…

Vermesova drsná satira provokuje a obnažuje politické zlo ukryté za nezištnou maskou zábavy. Ukazuje mediálnu moc a jej ambície, skúma vzťah spoločnosti k populizmu a nostalgii starých čias. Hoci je príbeh Hitlerovho zázračného prežitia na prvý pohľad absurdný, jeho mediálny príbeh je naopak mrazivo pravdivý a deje sa aj na našich obrazovkách. Sme dostatočne obozretní?

Genius Loci: Jaskyniarstvo

Štvrtok, 11. apríl, 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Aprílovou témou diskusie Genius Loci je jaskyniarstvo,od­borne nazývané speleológia. Predstavia sa nám jaskyniari z Jaskyniarskeho klubu Strážovské vrchy a Jaskyniarsky klub Varín.

Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy je jednou z organizačných zložiek Slovenskej speleologickej spoločnosti, odborného občianskeho združenia záujemcov o kras a speleológiu. Predsedom klubu je Mgr. Bohuslav Kortman.

Jaskyniarsky klub Varín vznikol v roku 2000. Korene speleológie vo Varíne siahajú až do roku 1959. Vtedy skupina varínskych horolezcov prvýkrát zostupuje do Strateneckej priepasti (O. Bugáň, I. Cvacho, F. Androvič, O. Mestický). Neskôr sa táto partia pripája ku geomorfológovi Ľ. V. Prikrylovi a pracuje ako speleologický krúžok pri Považskom múzeu.

Hosťami moderovanej diskusie sú Bohuslav Kortman, Ľubomír V. Prikryl, Ján Nemček a Pavol Cvacho. Moderátorom diskusie je Michal Jurecký.

Tanečné predstavenie

Štvrtok, 11. apríl, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Andrej Petrovič: P / One of the Seven / premiéra
Andrej Petrovič, výrazný tanečník spolupracujúci s najznámejšími svetovými choreografmi, sa vracia domov, aby pracoval na sérii sólových predstavení, ktoré každé spracúva jeden smrteľný hriech. Všetkých sedem by sa malo vo výsledku prepojiť v ôsmom predstavení. Pýcha je v poradí prvý hriech. Má rôzne roviny, ktoré Petrovič ako choreograf a performer objavuje na úrovni umeleckej interpretácie – fyzickej, ale aj politickej, genderovej, vizuálnej, anatomickej.

Popritom je preňho téma pýchy možnosťou načrieť do vôd, do ktorých si predtým netrúfal, alebo sa o ne nezaujímal. Angažovať sa, vyjadriť svoj postoj. Dovoliť veku, statusu, momentu, v ktorom sa práve nachádza, aby sa prejavili vo vytvorenom materiáli. Ako vonkajšie oko si do tvorivého procesu v rámci rezidencie, ktorá od februára prebiehala na Stanici, prizval Jara Viňarského. Predstavenie uvádzame vo svetovej premiére.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM