Soňa Vanovčanová Kultúra

A opäť je tu pracovný týždeň: Kam v Žiline, keď skončia povinnosti?

Nový týždeň je pred nami a s ním prichádzajú nielen povinnosti, ale aj chvíle oddychu. Stačí si vybrať z našej redakčnej ponuky.

Ilustračný obrázok k článku A opäť je tu pracovný týždeň: Kam v Žiline, keď skončia povinnosti?
Foto: Anton Hrachovský

Športovec roka

Pondelok, 11. marca, 18.00 hod., Mestské divadlo Žilina

V poradí už 11.ročník slávnostného vyhlásenia Najúspešnejších športovcov mesta Žilina za rok 2018 sa uskutoční v pondelok 11.marca od 18:00 hod. v Mestskom divadle v Žiline.

Ocenení budú v piatich kategóriách: dospelí, mládežníci, podujatie roka, športový kolektív roka a dlhoročný zaslúžilý športový tréner.

Podujatím bude sprevádzať Ján Žgravčák.

Na koho to slovo padne

Pondelok, 11. marca, 19.00 hod., Dom odborov

Jedna z najúspešnejších slovenských divadelných hier postavená na pätici oduševnených výkonov prichádza na naše pódium! Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab a Vladimír Kobielsky sa predstavia v grotesknom príbehu piatich indivíduí uzavretých v jednej miestnosti v spoločnosti jedného revolvera. Kto ho má, ten má moc. Avšak každý má o nej svoju vlastnú predstavu. Predstavenie, ktoré sa môže pýšiť cenou DOSKY ako Objav sezóny, vypáli jeden gag za druhým, až kým nepadneme od smiechu.

Inscenácia Na koho to slovo padne pôvodne vznikla ako ročníková práca na Vysokej škole múzických umení pred dvadsiatimi rokmi. Naštudovali ju piati mladí herci Latinák, Kemka, Miezga, Jakab a Kobielsky v réžii Petra Mankoveckého. Dramaturgiu vytvoril Peter Pavlac, autorom pôvodnej hry je maďarský spisovateľ, dramaturg a dramatik Gábor Görgey. Neskôr si ju pod krídla vzalo Divadlo Astorka Korzo´90. Za dve desaťročia precestovala inscenácia svet a s úspechom ju uviedli v USA, Austrálii, Srbsku, Maďarsku či vo Francúzsku.

Kino na Stanici

Utorok, 12. marca, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Striedavá starostlivosť (r. Xavier Legrand)
Myriam a Antoine Bessonovci se rozviedli. Syna Juliena dostala do opatere matka, ktorá se ho snaží chrániť pred otcom, o ktorom tvrdí, že je agresívny. Antoine však prosí o striedavú starostlivosť. Julien je svedkom stupňujúceho sa konfliktu medzi jeho rodičmi a je donútený ísť na hranicu svojich možností, aby zabránil tomu najhoršiemu.

Striedavá starostlivosť (Jusqu᾿à la garde) – Xavier Legrand / FR / 2017 / 93 min / české titulky

Divadelné predstavenie

Utorok, 12. marca, o 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Ľupčianske netradičné divadlo – Obvoďák (Monodráma z lekárskeho prostredia)
Obvodný lekár prichádza na obhliadku mŕtveho muža, ktorým je zhodou okolností jeho bývalý spolužiak a kolega – kardiológ. Počas rutinných úkonov rekapituluje nielen život zosnulého, ale aj svoj. Prostredníctvom spletenca súkromných i pracovných osudov dvoch charakterovo rozdielnych mužov sa dozvedáme o bizarnostiach lekárskej praxe. Celý život ho sprevádzali úspechy kardiológa – profesionálne na operačnej sále a osobné – vzťahy so ženami. Vďaka profesnej hierarchii v slovenskom zdravotníctve sa sok Boris javí ako ten hodnotnejší a obdivovanejší. Ale nevyhnutnosť každodennej mravenčej , na prvý pohľad nie tak dôležitej práce sa ukáže, keď bez jej vykonania nemôže byť človek ani pochovaný.

Autor, scenár, réžia: Jaroslav a Jakub Janíček
Hrajú: Jaroslav Janíček / Jakub Janíček /Jozef Mišák / Miro Plachý
Hudba: Druppi Serreno e, Raggio Di Luna (Moon Ray) Comanchero
Scéna, kostýmy: Lunetrdlo
Svetlo, zvuk: Barbora Janíčková

Ľupčianske netradičné divadlo pôsobí na ochotníckej scéne už 20 rokov. Inscenuje výlučne vlastné texty, prevažne humorného charakteru, ktoré prezentuje na početných súťažiach, prehliadkach i festivaloch, aj len tak po blízkom i vzdialenejšom o­kolí.

Premietanie

Streda, 13. marca, 18:00 hod., Rosenfeldov palác

Nannerl, Mozartova sestra (R. R. Féret, 2010) / Crème de la Crème – Festival francúzskeho filmu
Skúsený francúzsky režisér René Féret (Krstiny, 1988; Svetlo v tme, 2008…) v tomto filme odhaľuje nie veľmi známy osud Mozartovej sestry, vyrastajúcej a žijúcej v tieni obrovskej slávy talentovaného bra­ta.

Príbeh sa začína v roku 1763 a sleduje neľahký život Mozartovej rodiny, večne putujúcej z jedného kráľovstva do druhého, v ktorých šľachta žasne nad zázračným talentom mladého Wolfganga. Jeho o 5 rokov staršia sestra Nannerl, skvelá speváčka, čembalistka a huslistka, však bola prvá, ktorá bola považovaná za zázračné dieťa rodiny. Teraz však vystupuje už len ako Wolfgangova sprievodkyňa a postupne ustupuje do úzadia pred jeho prudko rastúcou slávou. Jej otec sa podriaďuje spoločenskému úzu a „pre jej vlastné dobro“ jej zakáže pokračovať v hre na husliach a v komponovaní vlastných skladieb. A to aj napriek tomu, že si je jej mimoriadneho talentu vedomý. Nannerl je znechutená zväzujúcimi spoločenskými konvenciami, vychádzajúcimi z pohlavia, a odmieta sa zmieriť s neveselými kariérnymi vyhliadkami, ktoré ju čakajú.

Nannerl, Mozartova sestra je dielo vizuálne atraktívne a René Féret sa vyhýba zvyčajným žánrovým klišé aj dojímavým melodramatickým zápletkám. Volí statické zábery a hľadisko nezúčastneného pozorovateľa udalostí príbehu. Dej filmu necháva voľne plynúť a pozorným okom sleduje každodenné konanie svojich hrdinov. Pod krásnym barokovým povrchom však nájdeme intímnu výpoveď o útrapách ženy v dôsledku potlačovaného talentu a zranených citov. Snímka bola v roku jej uvedenia nominovaná na Zlatého Huga v kategórii najlepší hraný film na MFF v Chicagu.

  • Réžia: René Féret
  • Hrajú: Marie Féret, Marc Barbé, Delphine Chuillot, David Moreau, Clovis Fouin, Lisa Féret, Nicolas Giraud
  • Scenár: René Féret
  • Kamera: Benjamin Echazarreta
  • Strih: Fabienne Féret
  • Hudba: Marie-Jeanne Serero

Nevhodné pre maloletých do 15 rokov.

Divadelné predstavenie

Streda, 13. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

[NA GUT] ZAČÍNAME!
Do bližšie nešpecifikovaného priestoru, tajomného a záhadného, ktorým môže byť rovnako opustená vlaková stanica aj očistec, prichádza muž. Je veľmi príjemný, citlivý a milý, oslovuje jediného iného prítomného človeka – upratovačku Vlastičku. Volá sa Adolf Eichmann a má sa tu sretnúť s niekým veľmi, veľmi dôležitým…Tak sa začína hra oceňovaného a talentovaného ostraváka Tomáša Vůjtka, ktorý sa podujal na neľahkú úlohu osvetliť neslávne obdobie nedávnych dejín, prostredníctvom spovede fašistického zločinca, strojcu židovského holocaustu Adolfa Eichmanna. Je to hra dokumentárna a životopisná, ale súčasne strhujúca a uhrančivá, ktorej ani napriek vážnej téme nechýba veľká dávka čierneho humoru.

Účinkujú: Michal Jánoš, Petra Sabová, Tomáš Vravník, Petra Blesáková, Martin Križan

Preklad: Miro Dacho Réžia: Viktor Kollár Dramaturgia: Miro Dacho Scéna: Ján Zavarský Kostýmy: Miroslav a Jaroslav Daubrava Hudba: Juraj Bielik Svetelný dizajn: Juraj Jakabčin

Koncert

Štvrtok, 14. marca, o 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Mozart – Brahms – Fauré

  • Martin Leginus, dirigent
  • Ida Chovanová, fagot
  • Ivan Ženatý, husle, ČR
  • Petr Nouzovský, violončelo, ČR

program:

Gabriel Fauré

  • Pelléas et Mélisande – suita op. 80

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Koncert pre fagot a orchester B dur KV 191

Johannes Brahms

  • Dvojkoncert pre husle, violončelo a orchester

Koncert

Štvrtok, 14. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Para Našou krajinou tour
Okolo skupiny PARA sa aktuálne najviac skloňuje slovné spojenie NAŠOU KRAJINOU. Okrem toho, že sa jedná o názov posledného nosiča, ktorý kapela vydala aj na vinyle, rovnakým pomenovaním chalani poňali i koncertné turné naprieč slovenskou krajinou, ale aj so zastávkou v Česku. V jedenástich mestách zaznejú nielen najnovšie skladby z posledného albumu, ale aj hity, ktoré najviac zarezonovali počas 24-ročného pôsobenia kapely na slovenskej hudobnej scéne.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Pripomeňmne si predošlý, 10. ročník, vyhlasovania Športovca roka Mesta Žilina

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM