3 druhy zaujímavého ovocia, ktoré môžete pestovať aj vy
Čo sa týka ovocia, klasikou slovenských a českých záhrad sú už dlhé desaťročia predovšetkým ovocné stromy, ako napríklad jabloň, hruška, marhuľa, slivka, broskyňa, čerešňa alebo višňa.

Keď ide o bobuľové, resp. drobné ovocie, v našich končinách sú od nepamäti najpopulárnejšie jahody, maliny, ríbezle či egreše. Nielen časy, ale aj preferencie novej, mladšej generácie pestovateľov sa však menia. Čoraz viac ľudí sa pokúša v domácich podmienkach vypestovať niečo svoje, niečo, čo nemá v záhrade každý. A práve tipy na takéto ovocie vám dáme v nasledujúcich riadkoch. Ktoré z nich začnete pestovať aj vy?
1. Čučoriedka
Fialové bobuľky, ktoré sa bežne vyskytujú v našich lesoch, si viete dopestovať aj doma. Na rozdiel od našich lesných čučoriedok ide však o takzvané kanadské čučoriedky, ktoré sa vyznačujú podstatne väčšími plodmi, fialovou šupkou a bledou dužinou. V súčasnosti ich dostanete kúpiť v každom väčšom záhradkárstve. Mnohí sa mylne nazdávajú, že čučoriedky sú náročné na pestovanie. Opak je ale pravdou. Keď im zabezpečíte vhodné pôdne podmienky už pri výsadbe, v ďalších sezónach sa vám odvďačia bohatou úrodou. Časom ich môžete oberať na kilá tak, že vám doma nebudú stačiť misky či iné kuchynské doplnky.
Viete ich pestovať buď v nádobách alebo v zemi. Najdôležitejší krok pri sadení je oddeliť okolitú zeminu po vykopaní jamy nopovou fóliou. Čučoriedka totiž potrebuje kyslé pôdne prostredie, ktoré docielite buď originálnym substrátom na čučoriedky, alebo kyslou rašelinou. Na úplné dno nezabudnite urobiť drenážnu vrstvu, ktorú prikryte geotextíliou, aby sa časom nezaniesla. Ďalej použite vetvičky ihličnatých stromov, spomínanú rašelinu a na záver vhodný mulč – napríklad kôru. Vždy na jar ostrihajte vyrodené, zostarnuté, poškodené a slabé konáriky. A nezabúdajte na pravidelné hnojenie na začiatku vegetácie aj počas nej. Pokiaľ by sa vám ich náhodou nepodarilo dopestovať, môžete si ako zdravú alternatívu zaobstarať sušené čučoriedky.
Náš tip: Vyskúšajte tento jednoduchý recept na čučoriedkové proteínové lievance, ktoré nám v redakcii veľmi chutia.

2. Zemolez
Hovorí sa mu aj kamčatská čučoriedka. V skutočnosti však nejde o čučoriedku, ale o iný druh ovocia. V porovnaní s čučoriedkami sa jeho plody vyznačujú podlhovastejším tvarom. Ich farba je ale rovnaká. Čo sa týka chuti, na trhu natrafíte aj na kyslejšie odrody, ktoré nemusia chutiť každému. No rovnako ako medzi čučoriedkami, aj medzi zemolezmi sú odrody úžasnej sviežej chuti, ktorá môže pripomínať slivky. Zemolezy sa tešia čoraz väčšej pestovateľskej popularite z dvoch hlavných dôvodov. V prvom rade, na svoje prosperovanie si nevyžadujú také náročné pôdne podmienky ako čučoriedky. Je ale pravdou, že raz za rok im môžete pridať trochu kyslej rašeliny ku koreňom, prípadne aj hnojiva na čučoriedky. Určite sa vám odvďačia. No a po druhé, v našich končinách predstavujú ovocie, ktoré pri správnej starostlivosti dozrieva ako prvé. Dokonca, predbehnú aj jahody. Ako spestrenie záhradky ich tak odporúčame úplne každému.
Zaujímavosť: Vedeli ste, že bobuľové ovocie sa radí medzi potraviny, ktoré môžu znížiť vysoký krvný tlak?
3. Štepené melóny
Melóny síce nie sú u nás žiadnou neznámou, no v nasledujúcich riadkoch sa nebudeme venovať tým, ktoré si vypestujete len tak zo semienka. V uplynulých rokoch sa dostáva čoraz väčšej popularite štepeným melónom. Ich čaro spočíva v tom, že sú oveľa výnosnejšie. Jedna priesada vás dokáže v priebehu sezóny zásobiť hneď niekoľkými krásnymi melónmi. Pýtate sa, ako je to možné? Ide totiž o odrody, ktoré sú naštepené na tekvice. A keďže tekvice majú podstatne bohatší koreňový systém, môžete sa v lete tešiť z viacerých domácich melónov.
Tip na záver: Urobte si doma osviežujúce domáce nanuky z melónu. Nebudete si ich vedieť vynachváliť.
(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy