Správy

Žilinská nemocnica zastavila zadlžovanie a dosiahla kladné hospodárenie: Pozrite sa, ako to dokázali

Celkový dlh Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina predstavoval na konci minulého roka 17,9 milióna eur, pričom sa podarilo zastaviť zadlžovanie a dosiahnuť pokles záväzkov o viac ako 2 milióny eur. Prečítajte si, ako sa im to podarilo

Ilustračný obrázok k článku Žilinská nemocnica zastavila zadlžovanie a dosiahla kladné hospodárenie: Pozrite sa, ako to dokázali
Zdroj: TASR

Rok 2013 zároveň skončila žilinská nemocnica s kladným hospodárskym výsledkom, napriek tomu, že rok 2012 uzatvárala so stratou viac ako 5 miliónov eur.

Ako sa im to podarilo?

Hlavnou prioritou v oblasti finančného hospodárenia bola podľa riaditeľa žilinskej FNsP Štefana Voláka jeho reštrukturalizácia. „Začali sme napĺňať rozsah limitov od zdravotných poisťovní, ktorý sme v minulosti nedokázali čerpať celý. Išlo o viac ako jeden milión eur, ktorý sme na konci roka 2012 nedočerpávali. Prioritou vedenia nemocnice bolo prepracovať zmluvné vzťahy s poisťovňami a optimalizovať čerpanie vyčlenených finančných zdrojov v súlade so zvýšenými výkonmi v oblasti zdravotnej starostlivosti. Vyššie požiadavky na efektivitu práce jednotlivých oddelení, optimalizovanie nákladových položiek za lieky či energie sú neoddeliteľnou súčasťou tohto procesu,“ uviedol Volák s tým, že výnosy od zdravotných poisťovní sa za rok 2013 zvýšili celkovo o 14 percent.

Lieky či pranie bielizne za menej

Náklady FNsP Žilina na lieky klesli podľa Koporecovej o 14 percent, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje 480 000 eur a výška ostatných prevádzkových nákladov medziročne klesla o 30 percent, teda o 396 000 eur. „Predstavuje to mnohé oblasti, ktoré prešli optimalizáciou. Ako príklad možno uviesť zníženie nákladov za pranie, kde z pôvodnej ceny 1,45 eura za kilogram bielizne sa úpravou technologických procesov znížila na 1,17 eura, čo pri viac ako 300 000 kilogramoch bielizne ročne predstavuje výraznú úsporu. Vedenie nemocnice rovnako postupuje aj v oblasti tepla a energií, kde sa napriek všeobecnému rastu cien darí náklady nezvyšovať,“ skonštatovala hovorkyňa FNsP Žilina Mária Koporecová.

Plánujú inováciu a modernizáciu

Aktuálne finančné ukazovatele podľa riaditeľa FNsP Žilina naznačujú, že nemocnica má potenciál aj naďalej hospodáriť vyrovnane. „Ziskovosť však v tomto zmysle nie je naším cieľom, ale prostriedkom na skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti, rozšírenie spektra výkonov a zvýšenie ich počtu. V tomto zmysle plánujeme inováciu a modernizáciu nášho zdravotníckeho zariadenia,“ dodal Volák.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM