Adela Fruckova Kultúra

Najkrajšia secesná stavba v Žiline: Pozrite si, ako Rosenfeldov palác vyzeral kedysi

Je jednou z najkrajších pamiatok v meste a najväčšou kultúrnou pamiatkou v majetku mesta. Zachoval sa takmer v pôvodnom stave s mnohými umelecko-remeselnými detailmi. Pýcha Žiliny, Rosenfeldov palác.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšia secesná stavba v Žiline: Pozrite si, ako Rosenfeldov palác vyzeral kedysi
Foto: Kornel Szadányi / Zdroj: Archív Petra Štanského

Mestský palác, pomenovaný podľa majiteľa, žilinského bankára Ignáca Rosenfelda, sa nachádza v historickom centre Žiliny, neďaleko hlavných námestí. „V roku 1897 Ignác Rosenfeld a manželka Julia rod. Schlesingerová zakúpili pozemok a dom č. 223 na ul. Gabriela Baroša ( Hurbanova) a na jeho mieste postavili palác. Bol postavený v roku 1907 podľa architekta Nicolleta Rautera,“ hovorí o secesnej stavbe náš žilinský historik Peter Štanský.

Slúžil na viac účelov

V minulosti bol obytným domom, sídlom viacerých bánk (do konca 50. rokov), potom v budove zriadili Pioniersky dom, neskôr Okresný dom pionierov a mládeže a Centrum voľného času Spektrum. Od 30. rokov minulého storočia mal v budove svoj úrad žilinský verejný notár Ladislav Nádaši, syn spisovateľa Nádaši-Jégeho.V roku 1921 sa zmenil názov ústav zo „Žilinská sporiteľna“ na Žilinská obchodná banka, ul. J. M. Hurbanova 24.

Najkrajšia secesná stavba v Žiline

Prvý majiteľ Ignác Rosenfeld, ktorý je pochovaný na žilinskom židovskom cintoríne, bol riaditeľom Žilinskej sporiteľne a úverového ústavu a prvým predsedom Židovskej náboženskej obce v Žiline po jej vzniku a odsúhlasení stanov v roku 1888. Zachoval sa takmer úplne s dobovými detailami, akými sú napríklad okenné a dverné výplne s ozdobnými kovovými mrežami, drevené obklady stien, štukatérska výzdoba interiérov, pôvodné svietidlá, vitrážové leptané sklá okien, monumentálne hlavné schodisko s mramorovým zábradlím, kovové zábradlie zadného schodiska, ale aj kovaný plot s hlavnou bránou.

Okrem pamiatkových, umeleckých, výtvarných a architektonických hodnôt je hodnotný i z hľadiska ucelenosti diela a spoločenského významu. Svojím významom prekračuje hranice Slovenska. Momentálne prebieha náročná rekonštrukcia, podľa slov hovorcu Žiliny, Pavla Čorbu, by mala byť dokončená táto výnimočná kultúrna pamiatka už v priebehu tohto roka.

Zoznam vlastníkov domu:

1849 Martin Cingel

pred 1897 G. Slobodová

1897 Ignác Rosenfeld, Júlia Schlesingerová

1913 Ignác Rosenfeld a Júlia Schlesingerová

1924 vdova Júlia Rosenfeldová, rod. Schlesingerová (1927 – Žilinská obchodná banka)

1933 dedičia Júlie Rosenfeldovej

1937 rodina Popperovcov

1937 Slávia, vzájomná poisťovacia banka so sídlom v Prahe

1942 Tatra, poisťujúca úč. Spoločnosť v Bratislave.

1954 Štátna poisťovňa

Zdroj: Peter Štanský

Čítajte tiež:

Obnova skvostu Žiliny je v plnom prúde: Aktuálne FOTKY z rekonštrukcie Rosenfeldovho pa­láca

Rosenfeldov palác: Ako vyzeral kedysi
5
Galéria
Zdroj: Archív Petra Štanského
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM