Igor Petrík Rôzne

Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Žilinčania

Návšteva stomatológa nepatrí medzi tie obľúbené. Zvlášť, ak po zosadnutí zo zubárskeho kresla treba vyťahovať peňaženku. Na to, aké skúsenosti majú s platením u zubárov sme sa pýtali niekoľkých obyvateľov nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Žilinčania
Zdroj: TASR

V Žiline ordinuje niekoľko stomatológov. Na tom, koľko u nich zaplatíte, sa môže odraziť aj to, či sú súkromní, alebo majú zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou. Preto sme sa pýtali samotných pacientov, čo si o tom myslia. Toto sú ich reakcie.

„Beriem to už pomaly ako rutinu, každý rok sa objednať u zubára na preventívnu prehliadku, plus objednať sa na dentálnu hygienu. Už si ani nepamätám, kedy by som nevytiahla peňaženku. Ale čo človek neurobí pre zdravý chrup,“ priblížila Patrícia (28).

„Neviem, aké poplatky sú u štátnych zubárov. Už dobrých 10 rokov mám súkromného zubára, i keď v dobe, keď som prestúpila, poplatky neboli výrazne rozdielne, keďže má zmluvu s poisťovňami. Ceny môjho zubára mi prídu primerané jeho poskytnutým službám. Ordináciu má na vysokej úrovni, má i röntgen, nemusím behať inam. Všetko vybavím u neho a ušetrím čas venovať sa svojej práci,“ povedala Daniela (36). „Chodím pravidelne na preventívne prehliadky, pri ktorých mi povie, čo treba robiť a pribiližne koľko to bude stáť, takže som vždy v obraze. Ale nikdy som neplatila také obrovské sumy, o akých sa hovorí. Cena za vŕtanie, plomba, injekcia od bolesti sa pohybuje okolo 30 eur, s inými poplatkami som sa nestretla,“ doplnila.

Milan (29) neskrýval, že občas platí priveľa. „Mám problémy so zubami a k zubárovi musím chodiť pomerne často. Preto už mám dopredu odložené peniaze, sú to fakt vysoké sumy.“

Podľa Martiny (30) sú receptom, ako sa vyhnúť vysokým účtom za zubára, preventívne prehliadky. „Lebo zdravý chrup sa nepokazí. Viem, že zubár niečo stojí a nie málo, ale nepáči sa mi, ak niekto povie, že platil veľa. Predsa stačí svoje zuby udržiavať a nebude musieť platiť,“ myslí si. „Nie všetci tak bohužiaľ robia,“ doplnila.

„Nikdy som neplatil toľko, aby som nadával, možno aj preto, že moja zubárka je štátna. Napríklad v akútnych prípadoch by som si priplatil,“ povedal Viktor (36).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM