Andrea Mesarčíková Rôzne

ŽSK začne robiť škrty aj v oblasti kultúry

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zruší niektoré plánované kultúrne podujatia a obmedzí otváracie hodiny v kultúrnych zariadení.

Dôvodom je prepad príjmov z dane z príjmov fyzických osôb. TASR o tom informoval riaditeľ odboru kultúry a komunikácie s verejnosťou Úradu ŽSK Peter Kubica.
Šetriace kroky sa podľa Kubicu významne dotýkajú kultúry kraja, ktorú zabezpečuje 23 inštitúcií – múzeá, galérie, kultúrne strediská, divadlá, knižnice a hvezdárne v Liptove, Orave, Turci, Kysuciach a Hornom Považí. „Zamestnancom sa znížili osobné príplatky, zrušilo sa vyplácanie odmien, sporí sa v nákladoch na služby a energie. S takýmito rozpočtovými možnosťami viaceré z nich nemôžeme v regiónoch organizovať. Tiež sme obmedzili otváracie hodiny, napríklad expozície Považského múzea v Sobášnom paláci v Bytči, Budatíne a Terchovej sú počas pondelkov zatvorené. Turčianska knižnica v Martine zatvorila počas prázdnin dve pobočky,“ uviedol Kubica.
Kultúrne inštitúcie museli podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára prijať úsporné opatrenia aj na rok 2011. Zdôraznil, že výpadok dane z príjmov fyzických osôb je najväčší od roku 2005 a v porovnaní s príjmami v minulom roku má samosprávny kraj v súčasnosti deficit viac ako 10 miliónov eur. „Kultúra je jedna z oblastí, kde je teraz cítiť výrazný výpadok v rozpočte. Máme ďalšie kompetencie, ktoré sú taktiež ohrozené, a to v školstve, sociálnej oblasti, zdravotníctve či správe ciest II. a III. triedy. K zmenám v prímestskej autobusovej doprave sme už boli nútení pristúpiť,“ skonštatoval Blanár.
Dodal, že na odvrátenie zlej situácie potrebuje ŽSK finančnú výpomoc od vlády SR tak, ako to urobila v prospech obcí a miest v minulom a tomto roku, kedy kompenzáciu samosprávne kraje nedostali. „Samosprávne kraje sú práve tak postihnuté výpadkom dane z príjmov fyzických osôb ako mestá a obce, a preto k nim treba pristupovať rovnako. V opačnom prípade to bude mať negatívne dopady na vykonávanie nezastupiteľných kompetencií pre občanov,“ uzatvoril Blanár.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM