Jozef Sliacky Rôzne

Živý vianočný stromček šetrí prírodu viac ako umelý!

Šetrnou alternatívou sú vetvičky, ktoré zabezpečia vianočnú atmosféru, veniec alebo strom v kvetináči. Stromčeky v kvetináči, ktoré možno neskôr vysadiť, už ponúkajú aj predajcovia na Slovensku.

Environmentalisti odporúčajú ľudom pred nadchádzajúcimi Vianocami uprednostniť kúpu živého stromčeka, ktorý je k prírode šetrnejší ako umelý. „Tie sú totiž väčšinou vyrobené z PVC, pri ktorých výrobe a počas životného cyklu vzniká množstvo nebezpečných látok, ktoré kontaminujú životné prostredie,“ objasnila hovorkyňa organizácie Greenpeace Slovensko Lucia Szabová. V prípade, že niekto zvolí kúpu umelého stromčeka, odporúča tie z alternatívnych materiálov k PVC a vyrobené v SR. Pri kúpe živého stromčeka zase radí zaujímať sa o jeho pôvod a vyhnúť sa tak kúpe nelegálne vyrúbaného kusu.

Podľa tradície by mal vianočný stromček vydržať aspoň do Troch kráľov. Jeho životnosť možno ovplyvniť správnym skladovaním. Pri príchode domov ho treba trochu zrezať, umiestniť do nádoby s vodou a často ho rosiť. Mal by zostať v exteriéri, najlepšie na balkóne alebo v tmavom kúte za domom, kde je dostatočne chladno a vlhko. Do interiéru by sa mal živý vianočný stromček presúvať len tesne pred sviatkami. Svieži vzhľad mu počas celých Vianoc zabezpečí stojan s vodou a dostatočne veľká vzdialenosť od vykurovacích telies. V chladnejšom a vlhkejšom prostredí každý stromček vydrží dlhšie.

Šetrnou alternatívou sú vetvičky, ktoré zabezpečia vianočnú atmosféru, veniec alebo strom v kvetináči. Stromčeky v kvetináči, ktoré možno neskôr vysadiť, už ponúkajú aj predajcovia na Slovensku. Aj takýto stromček však treba pred prechodom z exteriéru do interiéru pár dní aklimatizovať a primerane zalievať.

Ako upozornila Szabová, počas vianočných a novoročných sviatkov sa spotrebuje obrovské množstvo energie len na slávnostné osvetlenie. Za vhodnú preto označila kúpu osvetlenia vyrobeného z LED žiaroviek s dlhou životnosťou, ktoré sú ohľaduplné voči prírode. „Nenechávajte zbytočne celý deň a celú noc zapnuté svetielka na vašom stromčeku či už vo vnútri, alebo na záhrade.“ Dôraz na energetickú nenáročnosť odporúča Szabová nielen pri svetelných dekoráciách, ale aj pri kúpe elektrospotrebičov. Pripomenula, že tie po opotrebovaní nepatria do koša s bežným odpadom.

Šetrný prístup k prírode zabezpečí aj minimalizácia odpadu a jeho následná separácia. Na balenie darčekov je možné využiť ekologický variant recyklovaného či ručne vyrobeného papiera, ktorý nebol bielený chlórom. „Obdarujte svojich blízkych nemateriálnymi darčekmi, ktoré vôbec netreba vyrobiť a prispievajú k ochrane životného prostredia. Takýmto darčekom môže byť celoročná vstupenka do divadla či kina, lístky na koncert obľúbeného interpreta, zaplatenie jazykového či iného kurzu, wellness pobyt či dovolenka,“ zhrnula Szabová.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM