Správy

Žilinu varujú pred búrkami aj silným dažďom: V týchto hodinách vonku bacha!

Pripravte sa vopred na výčiny počasia. Žilinský okres totiž varujú meteorológovia nie iba pred búrkami, ale aj silným dažďom, ktorý môže byť s nimi spojený. Kedy majte oči na stopkách?

Ilustračný obrázok k článku Žilinu varujú pred búrkami aj silným dažďom: V týchto hodinách vonku bacha!
Zdroj: TASR

Bez dáždnika by ste von chodiť určite nemali. „V okrese Žilina sa ojedinele očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ úvádzajú meteorológovia, ktorí vydali výstrahu 1. stupňa pred búrkami. Tá u nás platí v utorok od 14:00 do 21:00 a tiež aj v stredu a to konkrétne od 10:00 do 22:00 hod.

Pripravte sa, že počas búrok môže aj poriadne spŕchnuť. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 15 – 25 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 25 m/s,“ informuje ďalej SHMÚ vo výstrahe na utorok. V stredu môžu byť úhrny ešte o čosi vyššie a to 20 – 35 mm.

Intenzita sprievodných javov je podľa slov meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM