Iveta Hrabovská Samospráva

Žilinský samosprávny kraj v mobile: S GPS sa nestratíte

Informácie o Žilinskom samosprávnom kraji si môžete stiahnuť už aj do svojho mobilu. Prostredníctvom mobilnej aplikácie ZASK môžu obyvatelia 5 regiónov komunikovať so svojou krajskou samosprávnou rýchlo a najmä s prístupom kdekoľvek a kedykoľvek.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský samosprávny kraj v mobile: S GPS sa nestratíte
Foto: Iveta Hrabovská

Aj touto formou chce kraj informovať o aktuálnych udalostiach a pozývať na blížiace sa podujatia. Občania môžu navyše prostredníctvom aplikácie jednoducho nahlásiť aj svoje pripomienky a tipy na zlepšenie služieb samosprávy v oblasti školstva, kultúry, sociálnej činnosti či dopravy.

Mapa s navigáciou

S mobilnou aplikáciou ZASK získa užívateľ bezplatnú interaktívnu mapu s navigáciou, vďaka čomu rýchlejšie nájde hľadanú knižnicu, alebo napríklad kultúrnu pamiatku. Poruke sú navyše neustále kontakty na krajskú samosprávu s možnosťou telefonického spojenia.

Aplikácia ZASK je voľne a bezplatne stiahnuteľná zo stránky Žilinského samosprávneho kraja www.regionzilina.sk. už od 1. decembra. Určená je pre smartfóny s iOS (iPhony), a ako prvý kraj na Slovensku spúšťa žilinská župa aplikáciu určenú aj pre smartfóny s operačným systémom Android.

„Žilinský samosprávny kraj sa chce aj takýmto spôsobom priblížiť obyvateľom svojho kraja, aby mohli ešte efektívnejšie využívať jeho služby a získavať potrebné informácie. Dôležitá je aj možnosť spätnej väzby od občanov a možnosť ešte skvalitniť našu činnosť,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

„Okrem informovaní o bohatej kultúrnej ponuke bude možné aplikáciu využiť aj na upozornenie pri živelných udalostiach či dôležitých oznamoch v oblasti dopravy. Verím, že aplikácia ZASK si nájde svojich priaznivcov, ktorí budú jej služby radi využívať.“

Aktuality, postrehy a facebook

Aplikácia sa skladá z niekoľkých častí. Jednou z nich je „Nástenka“, kde užívatelia nájdu aktuálne správy o prebiehajúcich alebo plánovaných akciách. Časť „Miesta“ zobrazuje školy, nemocnice, zariadenia sociálnych služieb, kultúrne pamiatky či ďalšie inštitúcie a cestu ako sa k vybranému miestu dostať, alebo sa s ním spojiť. Prostredníctvom služby „Podnet“ je možné na Úrad ŽSK poslať anonymný postreh spolu s fotografiou a upozorniť tak na oblasť, ktorú by mohol Žilinský samosprávny kraj v rámci svojich kompetencií zlepšiť. Aplikácia ZASK a jej obsah je prepojený aj s Facebookom.

Mobilnú aplikáciu pre ŽSK dodala spoločnosť DATALAN, líder v prinášaní špičkových IT riešení a inovácií na slovenskom trhu.

„Nové technológie sú jednou z našich hlavných priorít a záleží nám na tom, aby ľuďom zjednodušovali život, a zvyšovali kvalitu a dostupnosť služieb," uviedol Michal Klačan, výkonný riaditeľ spoločnosti DATALAN.

Mobilná aplikácia je prispôsobená potrebám kraja a nasleduje trend dostupnosti služieb v reálnom čase a prostredníctvom zariadenia, ktorá má väčšina z nás neustále poruke – mobilného telefónu. Rozsahom on-line služieb pre občanov je na Slovensku unikátna.

Kvality mobilnej aplikácie potvrdzuje 1. miesto na hodnotení Cena ITAPA 2012 v kategórii Nové služby, ako aj užšia nominácia v rámci IT PROJEKTOV roka 2012 na výročnom oceňovaní IT GALA.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM