Jozef Gürtler Kultúra

Žilinský literárny festival

3. októbra sa začal už 7. ročník Žilinského literárneho festivalu, ktorý už má medzinárodný charakter. Tentokrát je to na tému Dobrodružstvo myslenia. K hosťom bude patriť Ivan Klíma, Dušan Dušek, Daniel Hevier, Milan Šimečka, Veronika Šikulová, Dani

Program, ktorý sa uskutoční v nadácii POLIS na 1. poschodí domu na Mariánskom námestí č. 31:

utorok 5.10.2010 o 13­.00 hod

Myslenie je väčšie dobrodružstvo ako bungee jumping – 5. exhibičná debata žilinských študentov pod vedením Janky Mládenkovej a Viktora Tanítóa. Vstup je voľný.

utorok 5.10.2010 o 16­.00 hod

Odkrývanie slov a obrazov s Ivanom Klímom a Martinom Šimečkom – Nahliadnutie do krajiny myšlienok a slov českého disidenta a spisovateľa Ivana Klímu, rozprávanie o písaní, novinách, divadle, Karlovi Čapkovi, Franzovi Kafkovi, o pražskej jari, samizdate, obci spisovateľov, samote, moci, šialenom storočí, veselých ránach, kikiríkajúcich hodinách, kulinárskej zručnosti, ekológii, kultúre, duchovnej prázdnote a o nádeji. Stretnutie moderuje Martin Šimečka. Súčasťou večera je autogramiáda kníh Ivana Klímu. Vstup je voľný.

streda 6.10.2010 o 16­.00 hod

Farby môjho života s básnikom a esejistom Danielom Pastirčákom – Je málo ľudí na Slovensku, ktorí v sebe spájajú umenie písaného slova, farieb obrazov a teológie. Je málo tých, ktorí svojím duchovným posolstvom oslovujú aj inak zmýšľajúcich. Je čoraz menej tých, ktorí si zachovávajú svoju tvár, mediálnu čitateľnosť a stoja si za slovom. Nie je samozrejmosťou stretnúť tvorivého ducha, ktorý nesplynie s vlnami trendov a popularity, aj keď by ostal celkom sám. Je vzácne stretnúť človeka, v ktorom aj 20 rokov po Novembri žije nespokojný duch usilujúci o lepšiu spoločnosť. Takým je básnik, prozaik a esejista, kazateľ Daniel Pastirčák. Stretnutie moderuje Tibor Máhrik. Jeho súčasťou je autogramiáda básnikových kníh. Vstup je voľný.

štvrtok 7.10.2010 o 16­.00 hod

Farby môjho života s manažérom Michalom Hrabovcom – Sedemnásty diel projektu Nadácie POLIS – so slovenským manažérom roka 2009, filantropom, prezidentom softvérovej firmy Anasoft, ktorá je generálnym partnerom projektu Anasoft Litera – najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny za pôvodnú prózu. Rozprávanie o tvorivosti, biznise a firemnej kultúre, ale aj o knihách znamenitých slovenských autorov, umení, dávaní a braní, dobrodeniach a hriechoch slovenskej spoločnosti. Fotografie a filmové citáty priblíži veľkoplošná projekcia. Stretnutie moderuje Peter Ničík. Vstup je voľný.

piatok 8.10. 2010 o 16.00 hod

Odkrývanie slov a obrazov s Markom Orkom Váchom a Petrom Žaloudkom – Jeden je stopercentným Moravanom žijúcim v Prahe, druhý je polovičným Moravanom a polovičným Slovákom – Žilinčanom žijúcim vo Viedni. Obaja precestovali svet, vyštudovali teológiu, obaja píšu knihy, publikujú v novinách. Spája ich priateľstvo, spoločné témy a názory, úcta k človeku, prírode, vesmíru a k Tvorcovi. Rozprávanie o havranoch a ľaliách, zapadajúcom slnku na Antarktíde, o ľuďoch odsúdených do vyhnanstva a napriek tomu šťastných, o neobyčajných krásach a bohatstvách všedného dňa. Marek Orko Vácha – prednosta Ústavu lekárskej etiky na Karlovej univerzite v Prahe, duchovný akademickej farnosti pri kostole Najsvätejšieho Salvátora v Prahe (spolu s Tomášom Halíkom). Peter Žaloudek – rádiologický asistent a etikoterapeut na onkologickej klinike vo Viedni, člen rakúsko-nemeckej organizácie Priester ohne Amt (Kňazi bez úradu). Súčasťou podujatia je autogramiáda kníh oboch autorov. Vstup je voľný.

sobota 9.10.2010 o 16­.00 hod

Lampa so Štefanom Hríbom – O bezmocnosti – Dialógy o sile slabých a slabosti silných, ale aj o študentke Hedvige Malinovej, ktorej ublížili dvaja násilníci i štátna mašinéria. Rozprávanie o moci a bezmocnosti, manipulácii, strachu, osobnom riziku, ale aj občianskej statočnosti, ľudskosti, nádeji, pevnom bode a viere v pravdu a spravodlivosť. Hostia programu: psychoterapeut Jozef Hašto a advokát Roman Kvasnica. Moderuje Štefan Hríb. Vstup je voľný.

nedeľa 10.10.2010 o 14­.00 hod

Filozofická kaviareň – Odkaz Jana Patočku s profesorom filozofie Janom Sokolom a filozofom a teologom Jurajom Bohyníkom – Mnohokrát počúvame, že obdobie v ktorom žijeme je chudobné na veľkých ľudí. Často je to naša neznalosť, nevšímavosť či nezáujem o duchovné hodnoty, ktoré nám bránia objavovať velikánov doby. Takým bol Jan Patočka, jeden z najvýznamnejších českých filozofov 20. storočia. Študoval v Prahe, Paríži, Freiburgu. Bol žiakom nemeckého filozofa Husserla a neskôr Heideggera. Okrem filozofie sa zaoberal aj českou literatúrou, kultúrou a umením, spoločnosťou, politikou. Patočkovo dielo a jeho osobnosť výrazne ovplyvnili súdobé české myslenie hlavne v kruhoch nezávislej inteligencie a disentu 60. a 80. rokov. Vo vzájomnom rozhovore priblížia odkaz Jana Patočku pre súčasnosť filozof Jan Sokol, profesor Univerzity Karlovej, žiak a zať Jana Patočku a teológ a filozof Juraj Bohyník. Súčasťou popoludnia je autogramiáda kníh Jana Sokola. Vstup na programy nadacie Polis je voľný.

Tešíme sa na stretnutia s vami, prvý októbrový týždeň patrí literatúre. Kompletný program a podrobnejšie informácie získate na adrese: www.zlf.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM