Jozef Legéň Správy

Žilinský lesopark sa opäť rozžiaril: Pozrite sa, aké zmeny sa v ňom udiali

Žilinský lesopark sa dočkal veľkej premeny. Pribudli nové stromy, odstránili sa čierne skládky, štrkom sa vysypali chodníky, osadili sa lavičky a smetné koše. V budúcnosti sa plánuje prepojenie dolnej časti ponad cestu do starého lesoparku a možno sa tu objavia aj cudzokrajné druhy stromov.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský lesopark sa opäť rozžiaril: Pozrite sa, aké zmeny sa v ňom udiali
Zdroj: Webnoviny.sk

Automobilka Kia dala 84-tisíc eur na oživenie žilinského lesoparku, chce tak Žiline poďakovať za pomoc pri výstavbe závodu v neďalekej Tepličke nad Váhom. Dolnú časť Lesoparku Chrasť vyčistili od nelegálnych skládok odpadu, vyrúbali staré stromy a vysadili štyristo nových drevín, osadili lavičky a smetné koše a štrkom vysypali približne kilometer chodníkov.

„Boli tu staré stromy a staré čierne skládky, takže to bolo treba všetko vypratať a vyrúbať. V jednej časti sme nasadili nové dreviny a druhú časť sme presvetlili. Ešte sa chystáme dorobiť k stromom ceduľky, aby bolo jasné, o aký druh ide, aby sem žiaci z našich škôl mohli chodiť a učiť sa o drevinách,“ povedal v pondelok pri otvorení zrevitalizovanej dolnej časti žilinského lesoparku primátor Igor Choma. Do budúcnosti chcú urobiť prepojenie dolnej časti ponad cestu do starého lesoparku tak, aby zabezpečili ľuďom bezpečný prechod.

V budúcnosti cudzokrajné druhy stromov

V prvej etape revitalizácie nahradili náletové dreviny 400 novými domácimi stromami, v budúcnosti mesto uvažuje aj o výsadbe cudzokrajných druhov. Vyše metra vysoké stromčeky vysadili v takzvaných hlúčkoch na spôsob arboréta s lavičkami a chodníkmi.

„Revitalizovaná dolná časť Lesoparku umožní mnohým Žilinčanom oddýchnuť si v príjemnom a skultúrnenom prostredí. Mesto Žilina, ako správca Lesoparku Chrasť, sa bude o zeleň a ďalšie doplnky lesoparku starať a udržiavať ich, aby slúžili dlhé roky,“ dodáva hovorca mesta Pavol Čorba.

zdroj: Global24/webnoviny

Žilinský lesopark sa opäť rozžiaril
9
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM