Samospráva

Žilinský kraj bude hlavným partnerom veľtrhu ITF

Žilinský samosprávny kraj sa ako hlavný partner predstaví počas prvého dňa medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Incheba Expo Bratislava. V poradí 19. veľtrh sa bude konať od 24. do 27. januára 2013.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský kraj bude hlavným partnerom veľtrhu ITF
Foto: Iveta Hrabovská

ŽSK svoj program predstaví odbornej verejnosti vo štvrtok 24. januára 2013 v popolud­ňajších hodinách. Prezentácia aktivít kraja v cestovnom ruchu sa bude niesť predovšetkým v znamení templárov. Rytierske výpravy sú súčasťou podujatí v rámci projektu Objavme spolu Žilinský kraj spolufinancovaného Európskou úniou a zahŕňajú množstvo aktivít, ktoré kraj predstaví na veľtrhu v čase od 13:30 do 17:00 h.

„Templárske výpravy podporujú kultúrny turizmus nášho kraja. Návštevníci prostredníctvom nich môžu spoznať kus našej histórie a kultúrne pamiatky,“ povedal o projekte predseda ŽSK Juraj Blanár, ktorému bude patriť úvodné slovo programu. Prezentácia výprav sa uskutoční doslova naživo a vtiahne tak odborníkov z oblasti turizmu do čias dávno minulých.

Templári z Cechu Terra de Selinan zo Žiliny sa chopia zbraní a predstavia stredoveké bojové umenie, poodhalia tajomstvo prijímania do svojich radov a oživia legendu o Johannesovi Gottfriedovi vo Herbersteinovi, templárskom vizitátorovi, ktorý je údajne pochovaný pod oltárom malebného kostolíka v Ludrovej pri Ružomberku. Počas hlavného programu zaznejú aj tóny stredovekej hudby v podaní skupiny Gailard z Liptovského Mikuláša, ktorá dotvorí atmosféru stredoveku. Prezentáciu stredoveku kraj uzatvorí film o hradoch v Žilinskom kraji.

Popri hlavnom programe sú pripravené aj rôzne sprievodné aktivity. Do čias templárov sa návštevníci môžu preniesť aj vďaka ochutnávkam stredovekej kuchyne, alebo si môžu pozrieť výstavu fotografií z templárskych výprav z Radole, Likavy, Blatnice, Strečna a Oravského hradu.

Okrem toho svoje aktivity odprezentujú aj krajská a oblastné organizácie cestovného ruchu z územia Žilinského kraja. Počas celého programu bude prebiehať ochutnávka syra a syrových výrobkov, ktorú pripraví obľúbený Salaš Krajinka z Ružomberka. Ochutnávky a prezentácie spestrí hudobný program v podaní skupiny ProStavbár.

Veľtrh ITF Slovakiatour patrí nielen medzi najvýznamnejšie veľtrhy na Slovensku, ale aj v regióne Strednej Európy. Je najdôležitejším veľtrhom cestovného ruchu na Slovensku a každoročne prináša odbornej i širokej verejnosti komplexný pohľad na cestovanie prostredníctvom prezentácie zúčastnených cestovných kancelárií, domácich a zahraničných regiónov a subjektov poskytujúcich služby cestovného ruchu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM