Monika Földešiová Kultúra

Žilinský festival fašiangových masiek už v piatok

Zachovávanie tradičných slovenských fašiangových zvykov je cieľom 7. Žilinského festivalu fašiangových masiek – Carneval Slovakia 2011, ktorý sa uskutoční v piatok 4. marca v Žiline.

Podľa Pavla Čorbu z oddelenia informácií a zahraničných vecí Mestského úradu v Žiline začne karneval o 14.30 h sprievodom fašiangových masiek pred budovou mestského úradu. „Prejde cez Mariánske námestie, Farské schody, na Námestie Andreja Hlinku, Národnú ulicu a vráti sa na Mariánske námestie. Každoročne mesto Žilina zapĺňajú skupiny farebných fašiangových masiek z rôznych častí Žilinského kraja, z Terchovskej a Rajeckej doliny, ako aj z Považia,“ informoval Čorba.
Festival bude pokračovať o 15.30 h kultúrnym programom na Mariánskom námestí. „Nebude chýbať vystúpenie folklórnych súborov, tradičné pochovávanie basy, fašiangová zabíjačka a skupiny Arzén a V8 Band. Pre návštevníkov sú zabezpečené aj sprievodné podujatia. Fašiangové trhy – predajné trhy s ľudovo-umeleckými výrobkami a s občerstvením sa uskutočnia od 1. marca do 4. marca na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. V budove mestského úradu sa 4. marca o 12. hodine uskutoční vernisáž výstavy výtvarných prác žiakov základných škôl a žiakov základných umeleckých škôl s fašiangovou tematikou, ktorá potrvá do 18. marca,“ uviedol Čorba.
Doplnil, že výstavu fotografií Maškary 2010 – Farebné pohľady Pavla Ďurča na maškary pochodujúce mestom Žilina v roku 2010 môžu záujemcovia vidieť v Galérii hotela BOSS v Žiline do 25. marca 2011.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM