Samospráva

Žilinskí poslanci odklepli rozpočet: Na čo pôjde najviac peňazí?

Mesto Žilina bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, v ktorom príjmy aj výdavky budú vo výške 58,6 milióna eur. Aké sú priority?

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí poslanci odklepli rozpočet: Na čo pôjde najviac peňazí?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Žilina bude v roku 2017 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom na úrovni 58,6 milióna eur, ktorý na dnešnom zasadnutí schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ­).

„V každom prípade je to dobrá správa, pretože rozpočet sa sústavne zvyšuje a príjmy do mesta prichádzajú. Ak sa nám podarilo Žilinu aj oddlžiť, opäť vzniká priestor, aby sme mali rozpočet o niečo bohatší a lepší. A mohli ísť aj do investičných aktivít, ktoré si mesto vyžaduje,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Eurofondy

Na budúci rok chce podľa neho mesto realizovať predovšetkým aktivity súvisiace s čerpaním eurofondov. „Pretože to sú peniaze, ktoré prichádzajú zvonku a nemôžeme si dovoliť o ne prísť. V každom prípade chceme rozšírené možnosti, ktoré nám teraz rozpočet poskytuje, venovať predovšetkým úplnej rekonštrukcii verejného osvetlenia v celom meste. Potrebujeme úplne dokončiť rekonštrukciu všetkých chodníkov a zrealizovať chodníky aj tam, kde teraz nie sú. Peniaze potrebujeme rozdeliť do investícií, ktoré súvisia s rekonštrukciou a opravami nášho majetku,“ dodal žilinský primátor.

Podpora klubov

Predseda poslaneckého klubu NEKA v žilinskom MsZ Peter Fiabáne považuje za jednu zo zásadných vecí, ktorú sa im podarilo presadiť v rozpočte, navýšenie grantového systému mesta Žilina o 155.000 eur. „Nie je to malá suma. A tým, že sme aj s Peťom Ničíkom otcovia toho systému, je to pre mňa zásadné a dôležité navyše. Nehovoriac o tom, že peniaze pôjdu ľuďom, ktorí v Žiline tvoria hodnoty v rámci záujmovej činnosti a vytvárajú kolorit mesta. Či je to kultúra, šport, sociálna oblasť. Super je, že jedna suma je 75.000 eur, ktorá pôjde na podporu klubov. To je výborná správa a som rád, že sa to podarilo presadiť,“ podotkol Fiabáne.

Za dôležité označil aj schválenie generelu zelene. „Je to strategický materiál, ktorý mestu veľmi chýba a rieši otázku údržby, výsadby, spravovania zelene v meste Žilina. Všetkých určite potešia aj peniaze na chodníky, na čistotu či na parkoviská,“ uzavrel Fiabáne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM