Šport

Žilinskí jachtári uzamkli vodu: Aká bola sezóna a čo sa do ďalšej chystá?

Pretekári Klubu športového jachtingu Žilina symbolickým zamknutím vody na Vodnom diele Žilina ukončili úspešnú sezónu 2013. Na túto tému sme sa rozprávali s predsedom Klubu športového Jachtingu Žilina Tomášom Chudíkom

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí jachtári uzamkli vodu: Aká bola sezóna a čo sa do ďalšej chystá?
Zdroj: Dnes24.sk

Čo nové priniesla táto sezóna?

Úloh a cieľov, ktoré sme si pred sezónou dali bolo veľa. Už v zime sa začali s nákupom lodí Microclass, ktoré vo svete zažívajú obrovský nárast a zvýšenú popularitu. U nás v klube sú momentálne štyri takéto lode. Dobudovali sme lodenicu do štádia potrebného k našej činnosti na úrovni pretekov a tréningov. Predstavili sme naše lode a klub v Auparku. A hlavne sme celú sezónu pretekali. Začali sme účasťou na námornej regate Offshore sailing week a pokračovali sme pretekmi na slovenských vodách. A najvydarenejšou akciou bola určite flotilová plavba v Chorvátsku s účasťou našich najmladších jachtárov.

Poďme teda postupne. Niečo o lodnej triede Microclass nám poviete?

Je to medzinárodná trieda kajutových lodí registrovaná na Medzinárodnej federácii ISAF. Jej výhoda je v jej ľahkej preprave, rýchlej manipulácii a cenovej dostupnosti. Na Slovensku evidujeme sedem lodí, ktoré môžu v tejto lodnej triede pretekat. Preto sme založili slovenskú asociáciu lodnej triedy Microclass. Očakávame nárast počtu týchto lodí, už na budúci rok sa budú konať Majstrovstvá Slovenska. U nás v Žiline je momentálne týchto lodí najviac, Žilinčania ich môžu vidieť na našej lodenici. Minimálne jedna posádka zo Slovenska sa zúčastní budúci rok Majstrovstiev sveta v Berlíne. A bude to posádka zo Žiliny.

Aká teda bola pretekárska sezóna?

Absolvovali sme celkovo 64 štartov na oficiálnych pretekoch SZJ. Vynieslo nám to celkovo 13.miesto v hodnotení námorného a kajutového jachtingu z viac ako 30 klubov na Slovensku. Najaktívnejšie posádky absolvovali zhruba 8 pretekov na skoro všetkých vodných plochách na Slovensku. Keď si vezmeme je to osem víkendov plus týždenná regata na mori, to už je náročná sezóna. Keď k tomu pridáme tréningy, tak je toho na pretekársky team naozaj dosť.

Keď sme pri plavbách, ako vyzerala flotilová plavba?

Zúčastnilo sa jej 5 posádok a bola zameraná na naberanie skúseností pre začínajúcich skipperov a tiež ako plavba pre našich najmenších začínajúcich jachtárov, aby dostali tento šport pekne do krvi. Tiež boli s nami naše manželky, aby si užili s nami more a plachty. Plávali sme od Rogoznice na juh ku ostrovu Hvar, na Pakleni Otoki, a Vis. Všetci si užili týždeň výborného dovolenkového jachtingu. Budúci rok bude určite repete.

Aké sú plány na budúcu sezónu?

Ďalší ročník chceme ešte zvýšiť počet pretekajúcich členov. Ciele sú jednoznačné, zvyšovať výkonnosť. To ide len poctivým tréningom a primeraným počtom štartov na súťažiach. Prísť na pretek bez tréningu a myslieť si že vyhrám je nepriechodné. Bol by som rád keby sa začali pretekov zúčastňovať naši mládežnici, túto sezónu sa už niektorí zaradili do pretekárskeho procesu, budúci rok budú určite aktívnejší. Ja ako tréner by som chcel trochu poupraviť model prípravy, aby bola efektívnejšia.

Tiež zapracujeme na nábore mladých jachtárov, v tomto smere sme tento rok zaostali, tak máme čo dobiehať, ale som presvedčený, že budeme úspešný. Priestory lodenice na Vodnom diele Žilina sú ideálne na tréningy jachtingu mládeže, tak to chceme adekvátne využiť. Vrcholom sezóny bude určite účasť na Majstrovstvách sveta v Berlíne v lodnej triede Microclass. Predbežne sa pripravujem ja s mojou kosatníčkou Katkou Králikovou, ale pribudnúť môže ešte ďalšia posádka, čo by ma určite potešilo.

Ako vlastne vyzerá zimná príprava jachtára?

Je to individuálne. Kto sa tomu naozaj venuje, tak zima je na získanie kondície, silovú prípravu, obratnosť a je potrebné nájsť si čas aj na štúdium taktiky na preteku a trimovanie plachiet. Pripraviť loď, odstrániť závady na lodi, vylepšiť nedostatky, to všetko je nutné stihnúť za zimu. Tiež si ju spestrujeme spoločnými akciami na korčuliach, lyžiach a podobne.

Ako to vyzerá s financovaním tohto športu vo vašom klube?

Časť nákladov riešime z členského, pretek y ktoré organizujeme zo štartovného a od partnerov. Výjazdy lodí po pretekoch si hradí každá posádka zo svojho. Nákup lodí a servis sú súkromné prostriedky. Ak si niekto ale myslí, že sme skupina zbohatlíkov, lebo o jachtingu sa to zvykne hovoriť je na omyle. Všetko sme partia nadšencov, a tak ako dáva niekto peniaze napríklad do motoriek, či udíc, my dávame do lodí. Každý má predsa svoje hobby.

Keď sme pri podpore nášho klubu, rád by som sa poďakoval Mestu Žilina, Vodohospodárskej výstavbe, Žilinskému samosprávnemu kraju, spoločnostiam Stolárstvo Hanuliak, Elprins s.r.o., YachtTravel s.r.o, Leonessa s.r.o, Nautitech s.r.o. SamoSailingteam, SVL s.r.o, Pizzeria La Rosse a mediálnemu partnerovi Žilina 24, za podporu v sezóne 2013

Ešte posledná otázka. Môžeme sa tešiť znovu na pretekársky jachting na Vodnom diele?

Áno, tradične na jar v máji budú preteky Jachting Žilina Cup a na jeseň Modrá stuha Žiliny. Podrobnosti určite včas zverejníme, aby Žilinčania mohli prísť povzbudiť svojich jachtárov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM