Rôzne

Žilinské očkovanie proti COVID-19: Vonku sú prvé čísla a najbližšie plány, FOTO

Vo Fakultná nemocnica s poliklinikou žilina zaočkovali v nedeľu 587 učiteľov do 55 rokov. Celkový počet podaných vakcín je vyšší.

Ilustračný obrázok k článku Žilinské očkovanie proti COVID-19: Vonku sú prvé čísla a najbližšie plány, FOTO
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline otvorila mimoriadne vakcinačné centrum nielen v sobotu (13. 2.), ale i v nedeľu (14. 2.). Počas dvoch dní zaočkovali spolu 1 007 osôb, z nich 587 učiteľov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že v sobotu očkovali v žilinskej nemocnici štandardne objednané osoby nad 75 rokov a ďalšie osoby určené vyhláškou ministerstva zdravotníctva. V nedeľu vytvorila nemocnica voľné kapacity navyše pre prvú fázu prihlasovania pedagogických zamestnancov do 55 rokov.

Vakcinačné centrá

„Okamžite po tom, ako sa začalo hovoriť o možnosti vakcinácie učiteľov, ma kontaktoval žilinský primátor Peter Fiabáne s tým, že mesto má veľký záujem na otvorení škôl, ich zamestnanci sú pripravení a chcú sa dať zaočkovať. Preto sme sa dohodli na vzájomnej spolupráci a nedeľu pripravili ako špeciálny očkovací deň pre učiteľov aj u nás v nemocnici," vysvetlil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek.

Záujem bol podľa neho veľký nielen zo strany škôl v Žiline, ale pridali sa i ďalší učitelia z okolitých miest a obcí. „Som preto rád, že v krajskom meste vznikli počas posledného víkendu až dve vakcinačné centrá, ktoré spolu zvládli vytvoriť dostatočnú kapacitu pre všetkých," doplnil Stalmašek s tým, že v priestoroch FNsP Žilina podali v nedeľu vakcínu AstraZeneca 587 učiteľom.

Plán na týždeň

Vo FNsP chcú tento týždeň pokračovať v očkovaní pedagogických zamestnancov nad 55 rokov vakcínou Moderna. Učitelia z druhej fázy sa už objednávajú na nedeľu 21. februára.

„Momentálne máme obsadených takmer 500 zo 600 otvorených termínov. Popritom naďalej fungujeme cez týždeň a taktiež výjazdovo v domovoch sociálnych služieb. Chcem sa preto poďakovať kolegom vo vakcinačnom centre, ktorí pracujú naplno. Denne zvládnu zaočkovať stovky ľudí, vďaka čomu sme v našej nemocnici do dnešného dňa podali celkovo 11 247 dávok vakcín, z toho pre 2 732 osôb už s podaním druhej dávky," informoval medicínsky riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Bízik.

Vedľajšie účinky

Dodal, že v súvislosti s očkovaním momentálne evidujú u pacientov len mierne vedľajšie účinky zodpovedajúce možným príznakom opísaným v písomnej informácii pre užívateľov. „Ako je napríklad bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov či kĺbov alebo zvýšená teplota. Závažná reakcia sa zatiaľ neobjavila," uviedol Bízik.

Na území mesta Žilina sa očkuje v priestoroch FNsP Žilina a zároveň mimo organizácie FNsP Žilina aj v priestoroch zdravotníckeho zariadenia ŽILPO alebo športovej haly na Rosinskej ceste v Žiline. „Dôkladne si preto skontrolujte miesto a čas očkovania uvedené v COVID passe," upozornila hovorkyňa žilinskej nemocnice.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo na očkovaní učiteľov.

OBRAZOM: Očkovanie učiteľov v Žiline
5
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Správy zo Žiliny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM