han Správy

Nelichotivé čísla: Žilinský kraj hlási rapídny nárast pacientov s týmito problémami

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Žilinskom kraji stúpla v šiestom kalendárnom týždni v porovnaní s predošlým o 37,29 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Nelichotivé čísla: Žilinský kraj hlási rapídny nárast pacientov s týmito problémami
Zdroj: TASR

Také číslo predstavuje chorobnosť 360,8 chorého na 100-tisíc obyvateľov. Informovala o tom Gabriela Košecká z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Hlavne starší

Chorobnosť stúpla najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov o 33,6 percenta a v okrese Liptovský Mikuláš o 54,3 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola v skupine do piatich rokov – 1054,4 chorého na 100– tisíc obyvateľov. „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,1 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín,“ uviedla Košecká.

Pri chrípke a jej podobných ochoreniach evidoval RÚVZ 58 hlásení, čo predstavuje 17,9 chorého na 100-tisíc obyvateľov. „V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 37,29 percenta. Chorobnosť stúpla najmä vo vekovej skupine do piatich rokov o 152,99 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u detí do piatich rokov – 61,35 chorého na 100-tisíc obyvateľov,“ doplnila Košecká.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM