Monika Földešiová Rôzne

Žilinské autobusy s meškaním

Dnes medzi 14:30 a 15:00 sa v Žiline zastaví celá mestská hromadná doprava a zo žilinskej autobusovej stanice nebudú počas tejto polhodiny vychádzať žiadne prímestské spoje.

(WEBNOVINY) – Žilinská SAD upozorňuje, že dnešný polhodinový štrajk autobusov spôsobí výrazné meškanie prímestskej dopravy aj v nasledujúcich štyroch hodinách po ukončení štrajku. „Je zavádzajúce tvrdiť, že štrajk bude trvať 30 minút. Treba si uvedomiť, že pri autobusovej doprave polhodinové zastavenie dopravy sa bude následne dorovnávať tri až štyri hodiny v cestovnom poriadku. To znamená, že aj v nasledujúcich hodinách bude autobusová doprava na prímestských linkách premávať s výrazným meškaním,“ povedala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

Dnes medzi 14:30 a 15:00 by sa v Žiline mala zastaviť celá mestská hromadná doprava a zo žilinskej autobusovej stanice by počas tejto polhodiny nemal vyjsť žiadny prímestský spoj. Z prímestských liniek SAD Žilina má podľa cestovných poriadkov zo stanice v tomto čase odísť takmer 40 autobusov, väčšina smerujúca na Kysuce a do Terchovskej doliny. Pri dostatočnej účasti vodičov SAD a MHD na protestoch odborárov OZ KOVO, problémy v doprave očakáva aj Dopravný podnik mesta Žilina. „Samozrejme, pokiaľ sa vodiči zapoja do tohto štrajku, bude to mať výrazný dopad na dopravu v meste Žilina, jednak na mestskú hromadnú dopravu ale aj samotnú dopravu ako takú. Už teraz vyhodnocujeme prípadné škody, ktoré nám vzniknú, z finančného pohľadu ale aj zo spoločenského dopadu, pretože veľa cestujúcich je naviazaných z našich autobusov na prestupy na prímestskú dopravu, na železničné spoje, veľa cestujúcich sa nedostane domov z práce. Je to vlastne špička v čase, keď končí prvá pracovná zmena, keď končia žiaci, študenti,“ povedal riaditeľ mestského dopravného podniku Ján Barienčík.

Štrajk v Žiline je pokračovaním protestov odborárov proti pripravovaným zmenám Zákonníka práce. Podľa šéfa odborového zväzu KOVO Emila Machynu štrajk v Žiline nebude namierený proti mestskému dopravnému podniku ani SAD Žilina, s ktorými majú odborári korektné vzťahy i dobrú komunikáciu. Cestujúcej verejnosti sa za štrajk odborári vopred ospravedlňujú, no Machyna zdôrazňuje, že pripravované zmeny Zákonníka práce porušujú základné práva 2,1 milióna pracujúcich. V prípade potreby odborári nevylučujú ani generálny štrajk či referendum. Po Žiline pripravujú protesty aj v ďalších krajských mestách. Vo štvrtok však budú rokovať s premiérkou Ivetou Radičovou dúfajúc, že pochopí argumenty a stiahne navrhované zmeny.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM