Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Žilinská nemocnica bude mať urgent druhého typu: Čo by mal priniesť pacientom?

Vláda SR na svojom včerajšom zasadnutí schválila preradenie urgentného príjmu Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina do druhého typu. Momentálne sa čaká na zazmluvnenie.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská nemocnica bude mať urgent druhého typu: Čo by mal priniesť pacientom?
Zdroj: FNsP Žilina

Vláda SR na svojom včerajšom zasadnutí schválila preradenie urgentného príjmu Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina do druhého typu. Informovala o tom hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.

Zmena, podľa hovorkyne, prinesie nové prístrojové a personálne vybavenie, výhodnejšie finančné ohodnotenie pre samotnú nemocnicu a predovšetkým lepšie možnosti pre zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a rozvoj v rámci urgentnej medicíny.

„Na tento krok sme sa dlhodobo pripravovali. Absolvovali sme mnoho rokovaní, keďže pôvodne sa so Žilinou v tejto sieti nepočítalo, no sme radi, že sme nakoniec dostali šancu a došlo k schváleniu zaradenia žilinskej nemocnice do siete urgentných príjmov II. typu,“ uviedol generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že rozhodnutie znamená pre nemocnicu aj veľký záväzok do budúcnosti. „Čaká nás ešte veľa práce, aby sme dokázali všetko ustáť, ísť ďalej vpred a najmä, aby zmenu pocítil pacient i zdravotník pracujúci na tomto oddelení,“ zdôraznil I. Stalmašek.

Žilinská nemocnica je najväčším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v Žilinskom kraji a podiel pacientov, ktorým je poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť, presahuje 80 % z celkového počtu. Denne na urgentnom príjme a ústavných pohotovostných službách lekári ošetria v priemere 152 pacientov. Zaradenie do urgentov II. typu reálnejšie reaguje na skutočné výkony a zdravotnú starostlivosť, ktorú už dnes nemocnica poskytuje, no zatiaľ je pre ňu podľa Igora Stalmaška značne stratová, pretože sa stará o veľký počet pacientov. „Staráme sa o jeden z najväčších okresov – Žilinu, tiež Bytču, Kysucké Nové Mesto, v niektorých odbornostiach je to i Čadca a dokonca časť Považskej Bystrice. Spolu to predstavuje spád štvrť milióna obyvateľov,“ doplnil I. Stalmašek.

Moderný urgentný príjem vybudovali v žilinskej nemocnici ešte v roku 2011. Aktuálne spĺňa všetky opatrenia pre zaradenie do urgentného príjmu II. typu, nemocnica čaká na zazmluvnenie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM