Jozef Legéň Rôzne

Žilinčania, všimli ste si? Socha Andreja Hlinku má nové označenie

Bronzová socha Andreja Hlinku, ktorá sa už niekoľko rokov nachádza „dočasne“ na rovnomennom námestí pred budovou Považskej galérie umenia, má nové označenie. Pôvodný nápis „Andrej Hlinka – Otec národa“, nahradil nový „Andrej Hlinka 1864 – 1938“. Výroba a osadenie stáli vyše 1 600 eur.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania, všimli ste si? Socha Andreja Hlinku má nové označenie
Zdroj: Dnes24.sk

Nový nápis Andrej Hlinka 1864 – 1938 nahradil pôvodný, keď ešte socha stála na podstavci v priestore dnešného dolného vstupu do obchodného domu Mirage. Výroba a osadenie nápisu bolo financované Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Malá Fatra.

„Autorom bronzovej sochy Andreja Hlinku v nadživotnej veľkosti je akademický sochár Ladislav Berák. Socha, za ktorú Mesto zaplatilo takmer 170 tisíc eur (5,1 milióna korún), je vysoká asi 5 metrov a gestom naznačuje lásku tohto velikána k svojmu národu, za ktorý trpel v maďarských a českých väzniciach. Slávnostné odhalenie sa uskutočnilo 17. 9. 1994 pri celonárodných oslavách 130. výročia narodenia Andreja Hlinku,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Na pôvodné miesto sa nevrátila

Socha bola pôvodne umiestnená na Námestí Andreja Hlinku v priestore dnešného dolného vstupu do obchodného domu Mirage. Na pôvodnom podstavci bol nápis Andrej Hlinka – Otec národa. V novembri 2009 bola socha v súvislosti s výstavbou obchodného domu premiestnená na druhú stranu námestia pred budovu Považskej galérie umenia, no pôvodný podstavec a nápis na ňom boli zničené. Po postavení obchodného domu sa mala vrátiť na pôvodné miesto, čo sa však nestalo.

„Práve pre nápravu tohto stavu, ako aj z dôvodu 150. výročia narodenia významného slovenského dejateľa a katolíckeho kňaza Andreja Hlinku, iniciovalo súčasné vedenie mesta Žilina v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Malá Fatra znovu označenie sochy nápisom. Výrobu a osadenie nového nápisu realizovala firma GRANITI s.r.o. Celkové náklady boli cca 1 650 eur, ktoré išli zo zdrojov Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra,“ dodal Čorba.

Socha Andreja Hlinku v Žiline má opäť označenie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM