Jozef Legéň Rôzne

Žilinčan Tomáš Rafa a jeho unikátny projekt: Pomaľoval múr oddeľujúci Rómov

Žilinský výtvarník a filmár Tomáš Rafa upozorňuje na fenomén vzniku tzv. „športových“ múrov ešte viac izolujúcich obyvateľov rómskych osád. V týchto dňoch spoločne s tímom dobrovoľníkov pomaľovali 200-metrový betónový múr vo Veľkej Ide na východe Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčan Tomáš Rafa a jeho unikátny projekt: Pomaľoval múr oddeľujúci Rómov
Zdroj: Dnes24.sk

Týmto aj ďalšími svojimi projektmi upozorňuje na súčasný kritický stav spolužitia majoritného obyvateľstva a rómskej menšiny, pričom podčiarkuje potrebu dialógu.

„Vo Veľkej Ide žije 3-tisíc obyvateľov, Rómov je približne polovica, z nich 650 žije v osade. Od cestnej komunikácie v obci osadu oddeľuje dlhý betónový múr s výškou takmer 3 metrov. Postavený bol na začiatku roku 2013 a väčšina obyvateľov osady si o múre myslí, že ich ešte viac izoluje. Stavanie betónových múrov neprispieva k spolužitiu a iba prispieva ku ďalšiemu prehĺbeniu vylučovania Rómov zo spoločnosti a predznamenáva vznik vážnych konfliktov, ako to dnes vidíme u našich susedov v Českej republike,“ hovorí Rafa, ktorý vo svojom dlhodobom projekte Nový nacionalizmus v srdci Európy sleduje a dokumentuje prejavy extrémizmu.

Motív rómskej vlajky

Od samého začiatku výtvarnej akcie vo Veľkej Ide sa pridávali k maľovaniu múru desiatky detí a mladých ľudí. Maľovali zo strany osady a počas 6 dní vytvorili spoločné dielo s plochou 600 m2 s motívom rómskej vlajky. Akciu prišli podporiť aj rómski rapperi a aktivisti z českej obce Krupky – na rómske kapely Dela Negra a Black Style sa prišla pozrieť väčšina obyvateľov osady. Produkciu projektu zastrešilo žilinské občianske združenie Truc sphérique v spolupráci so združeniami Periférne centrá a Slam poetry.

Športové múry

Tomášov Rafov projekt pod názvom „Športové múry 2013“ nadväzuje na múry pomaľované v predchádzajúcich rokoch v Michalovciach, Sečovciach a Ostrovanoch. Aktuálna realizácia na východe Slovenska prichádza paralelne s otvorením Rafovej pražskej výstavy „Výberové konanie na česko-rómsku vlajku“ v galérii ArtWall, ktorá v Čechách vyvolala veľkú diskusiu. Priebeh výstavy bol narušený premaľovaním autorových návrhov neznámou osobou a podaním trestného oznámenia českou nacionalistickou stranou DSSS na galériu ArtWall.

zdroj: Tomáš Rafa (Truc sphérique)

Pomaľované segregačné múry
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM