Soňa Vanovčanová Kultúra

Vyrazte za kultúrou: Čo nás čaká v Žiline tento týždeň?

Začiatok nového týždňa prináša opäť pestrý výber podujatí. Čakajú nás koncerty, divadlo i šport.

Ilustračný obrázok k článku Vyrazte za kultúrou: Čo nás čaká v Žiline tento týždeň?
Zdroj: TASR

Beseda: Tajomstvo Tretej ríše

Streda 13. september, streda, 17.00 hod., Krajská knižnica v Žiline, Spoločenská miestnosť na 2. poschodí

Stretnutie s Karolom Kučerom – autorom kníh o tajomstvách našej histórie

Divadelné predstavenie: HANA (HOMMAGE À HEGEROVÁ)

Streda 13. september, streda, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

Hudobná inscenácia HANA je návratom žilinského divadla k väzbám, ktoré si ctí. Je veľkou poctou Hane Hegerovej, ktorá začínala svoju profesionálnu dráhu v päťdesiatych rokoch minulého storočia (1953–1958) práve na doskách žilinského divadla. Cez jej skladby, ktoré ukrývajú príbeh a tajomstvo, chceme hovoriť o vzťahoch a únikoch do intimity ticha a slov na hranici spievania.

Koncert: Žilinská rocková skupina AYA – 25. výročie vzniku kapely

13. september, streda, 20:00 hod., Mariánske námestie

Vystúpi skupina AYA a hostia – Zuzana Smatanová, Tomáš Bezdeda, Jaro Gažo, Peter Cmorík.

Cestovateľské kino: Vnímavé cesty – Ako po sebe zanechať pozitívny dopad na opačnom konci sveta

14. september, štvrtok, 19:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Cestovateľské kino a prednáška cestovateliek a blogeriek Ivany Grešlíkovej a Magdalény Vaculčiakovej o cestovaní, ktoré je citlivé k miestnym kultúram a životnému prostrediu. Cez fotografie a príbehy spolu zájdeme do Indonézie, Thajska, Barmy, Mexika, Vietnamu, na Filipíny aj do Indie, Turecka či Kolumbie.

Športové podujatie: Žilinský mestský polmaratón

15. september, piatok, 14:00 hod., Hlinkovo námestie

Nesedíme, makáme, trénujeme, beháme! (voľná parafráza hesla AK Moravska Třebová). Sedí to aj na náš Žilinský mestský polmaratón. Už tretí ročník pre všetkých behuchtivých, nie len Žilinčanov. Mesto je pre nás pripavené. Počasie ladíme. Pitný režim sa chladí. Sme stále mladý pretek, ale vždy budeme prinášať niečo nové, tento rok to možno budú krásne vychytávky, ktovie ale možno ich bude viac.
Pecka bude krásny 5 km okruh pre skutočne začínajúcich bežcov aj pre všetkých, ktorí túžia po rýchlejšom prevetraní svojich bežeckých svalov a otestovaní sviežeho tempa. Okruh bude čistokrvným centrom mesta. Registrácia s jednoduchou platbou kartou… easy. Samozrejmosť sú teamové behy či štafeta. Atletická akadémia Žilina pripraví program pre deti. Tento rok bežíme 15.9. na sviatok Patrónky Slovenska!!! Bežme spolu!!! Chceš osobný rekord? My ti dáme udávačov tempa a certifikovanú trať.

Športové podujatie: Red Bull Get on Top

15. – 16. september 2017, sobota od 11.00 – nedeľa do 23:59 hod., Porúbka

Dva dni. Dvesto jazdcov. Dlhšia a náročnejšia trať. To sa rovná iba jedinému – dvojnásobku akcie na Red Bull Get on Top 2017! Víkend bude patriť nekompromisnému vertikálnemu duelu na dvoch kolesách. Komu pri slovách dobrodružstvo, adrenalín a výzva začína srdce biť rýchlejšie ako zvyčajne, ten by nemal obísť registráciu na www.redbull.sk/getontop.

Divadelné predstavenie: JASNE, V POHODE

16.9.2017, sobota, Mestské divadlo Žilina

Autorská inscenácia mladej režisérky Sivie Vollmannovej vznikla na objednávku žilinského divadla v rámci snahy poskytnúť priestor začínajúcim divadelným tvorcom. Tragikomická výpoveď mladých ľudí rýchlej a zdanlivo povrchnej generácie. Generácie stratenej niekde medzi vysokou školou a tridsiatkou. S prácou a bez bytu alebo naopak.

Koncert: James P Honey (Buriers, UK)

17.9.2017, nedeľa, Stanica Žilina – Záriečie

James P Honey je básnik, raper, pesničkár a hlavne originálny textár s neuveriteľným citom pre detail. Frontman londýnskeho tria Buriers skúma od začiatku svojej kariéry temné zákutia ľudských životov – či už prostredníctvom rapového textu alebo krehkých piesní. Na svojom sólovom európskom turné predvedie to druhé: aktuálne EP „It´s Been A Long Year“ predstavuje Honeyho v jeho najintímnejšej polohe.
Krehký a jednoduchý gitarový sprievod, nesmierne silné a poetické texty, naliehavý, ale zároveň civilný hlas. Honeyho prirovnávajú k Nickovi Caveovi alebo Leonardovi Cohenovi, ale jeho posledný počin je viac než presvedčivým dôkazom, že si našiel vlastnú cestu.

Výstava: Herci v školských laviciach

od 5. septembra do 30. septembra 2017, 9:00 – 18:00 hod., Krajská knižnica v Žiline

Pamätáte si ešte na svoju školu? Spomínate v dobrom? Známe osobnosti filmu a divadla spomínajú na svoje školské roky, učiteľov i spolužiakov. Výstava Herci v školských laviciach bude prístupná od 5. do 30. septembra v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM