Samospráva

1500 ton posypu: Žilina je pripravená na zimu

Teplé jesenné novembrové počasie vystriedal chladný december spolu so snehovou nádielkou. Mesto Žilina upozorňuje občanov, že sú povinní zimnú údržbu chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam zabezpečiť vlastníci, správcovia alebo užívatelia týchto nehnuteľností.

Ilustračný obrázok k článku 1500 ton posypu: Žilina je pripravená na zimu

Zimnú údržbu verejných priestranstiev, chodníkov a zjazdnosť vozoviek v meste Žilina zabezpečuje v zmysle Operačného plánu zimnej údržby 2012/2013 spoločnosť Žilinské komunikácie a. s., ktorá vykonáva podľa potreby posýpanie povrchu vozoviek inertným a chemickým materiálom, zhŕňanie, pluhovanie a odvoz snehu. Prednostne sa zabezpečuje zjazdnosť hlavných križovatiek, výpadových ciest a frekventovaných ulíc s premávkou MHD. Mesto Žilina zabezpečuje zimnú údržbu ciest v celkovej dĺžke 255 km a peších komunikácií v celkovej dĺžke 62 km.

Vaša povinnosť

Zimnú údržbu chodníkov a ostatných verejných priestranstiev priľahlých k nehnuteľnostiam, ktoré nie sú zahrnuté v Operačnom pláne, sú v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č. 15/2009 povinní zabezpečiť vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností.

„Zimnú údržbu parkovísk sú povinní zabezpečiť príslušní zmluvní nájomcovia. Zjazdnosťou a schodnosťou komunikácií sa rozumie taký stav povrchu komunikácie, aby bola možná bezpečná premávka na komunikáciách a chôdza na chodníkoch pre peších pri zvýšenej opatrnosti, s ohľadom na okamžitú poveternostnú situáciu a technicko-stavebný stav komunikácie, pričom vodič aj chodec by mali byť patrične vybavení na pohyb v zimnom období, hlavne však vhodnou obuvou,“ dodal Pavol Čorba, hovorca Žiliny.

Výbava mesta

Mesto Žilina má na skládke posypového materiálu v areáli firmy Žilinské komunikácie k dispozícii 650 ton inertného posypového materiálu a 850 ton (+500 ton v zálohe) chemického posypového materiálu. Na výkon zimnej údržby je pripravených 6 veľkých sypačov, 4 multikáry, 3 traktory a 2 UNC nakladače. Dispečersko-spravodajská služba bola zahájená 1. novembra 2012.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM