Soňa Vanovčanová Kultúra

Žilina počas víkendu: Špeciality, dobrá hudba i preteky

Október už sfarbuje Žilinu do jesenných farieb a rozlúčka s kultúrou pod holým nebom je pred nami. Pozrite výber akcií na víkend.

Ilustračný obrázok k článku Žilina počas víkendu: Špeciality, dobrá hudba i preteky
Zdroj: TASR

Prehliadka Rosenfeldovho paláca

Piatok, 5. októbra, 9.30, 15.30 a 16.30 hod., Rosenfeldov palác

Rosenfeldov palác je jednou z najkrajších pamiatok v meste a najväčšou kultúrnou pamiatkou v majetku mesta (vyhlásená bola v r. 2009). Zachoval sa takmer v pôvodnom stave s mnohými umelecko-remeselnými detailmi. Okrem pamiatkových, umeleckých, výtvarných a architektonických hodnôt je hodnotný i z hľadiska ucelenosti diela a spoločenského významu. Svojím významom prekračuje hranice Slovenska.

Prehliadka stálej expozície bábok Rosenfeldovho paláca

Piatok, 5. októbra,14­.00 hod., Rosenfeldov palác

V podkroví Rosenfeldovho paláca sa otvára tajomný svet bábok v podobe stálej expozície. Tá vás prevedie históriou Bábkového divadla Žilina, najstaršieho profesionálneho bábkového divadla na Slovensku. Malí i veľkí zažijú skutočný divadelný svet. Príďte si vyskúšať „bábkač na vlastnej koži“.

Žilinský kapustný deň

Piatok, 5. októbra, od 10.30 hod., Mariánske námestie

Využitie kapusty v kuchyni, ponuka a ochutnávka rôznych druhov kapustnice, pečiva s kapustou, šalátov a rôzne tradičné, ale i moderné kapustné recepty. Toto všetko budú môcť vidieť, ale hlavne ochutnať návštevníci Žilinského kapustného dňa, ktorý sa uskutoční v piatok 5. októbra 2018 od 10:30 na Mariánskom námestí v Žiline.

V kultúrnom programe sa od 11.00 do 15.30 predstavia detské folklórne súbory zo Žiliny DFS Lieska, DFS Stavbárik, DFS Cipovička – detský folklórny súbor z Centra voľného času Kuzmányho 105, Žilina, DSS Spievanky, FSk Divinčan z Diviny, FSk Pltníček z Nezbudskej Lúčky a FSk Fazuliari z Považského Chlmca.

Žilinský literárny festival – Krajina

Piatok – sobota, 5. – 6. októbra, Nová synagóga a ďalšie miesta v Žiline

Dvojdňové vyvrcholenie 15. ročníka literárneho týždňa prinesie do Novej synagógy maratón diskusií a stretnutí so spisovateľmi a ďalšími zaujímavými hosťami – Martin M. Šimečka, Andrej Bán, Pavel Vilikovský, Alan Hyža, Jaroslav Peregrin… a príde aj čerstvá víťazka ceny Anasoft Literara Etela Farkašová. Piatkový večer zakončíme koncertnou podobou nedokončeného muzikálu Deža Ursinyho a Jara Filipa Peter a Lucia v podaní Doroty Nvotovej, Jakuba Ursinyho a skupiny Talent Transport.

Sobotný večer venujeme tragicky zosnulému spisovateľovi Petrovi Krištúfkovi, o ktorom budú rozprávať jeho priatelia Viktor Suchý, Dado Nagy a Peter Uličný. Bude aj Veľká knižná naháňačka Žilinou, workshop pre deti a celodenný Malý knižný trh so starými knihami i novinkami vydavateľov. Ďalšie akcie, ktoré záverečnému víkendu v Synagóge predchádzajú, sa konajú v Nadácii Polis, kníhkupectve Artoforum a na ďalších miestach, celý program nájdete na zlf.sk.

Ryba Rohatá alebo Toto nie je ryba

Nedeľa, 7. októbra, o 16.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

malom pstruhovi, ktorý kedysi pokojne plával v krištáľovo čistej vode, žil šťastne v pstružej tôni… Až kým sa v jeho tôni – dome neocitla zvláštna stvora… Ryba Rohatá! A tak sa pokúsi za pomoci svojich sladkovodných kamarátov – žaby, raka, užovky a komára vyhnať potvoru z domu von!

Divadelná inscenácia zaoberajúca sa témou znečistenia vôd tuhým i plastovým odpadom a následne jeho recykláciou, ktorú voľne na motívy ľudovej rozprávky Koza rohatá a jež autorsky pripravili Zoja Zupková a Erik Binder, prináša najmenším deťom nielen zábavu a vizuálny zážitok, ale i poučenie.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM