Webnoviny - Rôzne

Žilina plánuje viac parkovacích miest aj zelene

WEBNOVINY.SK V novom roku pribudne v Žiline približne 400 parkovacích miest, radnica tiež plánuje pokračovať v masívnej výsadbe zelene.

Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca mesta Martin Barčík, mesto chce využiť eurofondy na rekonštrukciu a modernizáciu škôl, komplexnú opravu komunikácií a rekonštrukciu pešej zóny. Pre neschválený rozpočet začne mesto budúci rok v rozpočtovom provizóriu, preto sa podľa Barčíka zatiaľ nedá ani zodpovedne určiť výška jednotlivých investícií.

Komplexná rekonštrukcia komunikácií sa bude týkať ciest, parkovísk a chodníkov, ktoré sú vo vlastníctve mesta. Žilinská radnica ráta s prostriedkami z eurofondov, maximálny rozsah investície je stanovený na necelých 10 miliónov eur. Pri obnove pešej zóny by sa malo pokračovať Horným valom, rekonštrukcia ostatných časti závisí od prijatého rozpočtu. Na žilinských sídliskách pribudlo tento rok takmer 350 nových parkovacích miest za približne 420 tisíc eur, v roku 2010 plánuje mesto vybudovať ďalších štyristo. Od jari do jesene sa vysadilo aj vyše 3 500 stromov a kríkov, v budúcom roku chce mesto v nastolenom trende pokračovať.

Žilinská radnica pre krízu obmedzila investičné akcie, ktoré nie sú nevyhnutné. Už pri zostavovaní rozpočtu na rok 2009 sa podľa Barčíka predvídali dopady krízy a rozpočet sa zostavoval veľmi konzervatívne. Napriek tomu poslanci na poslednom tohtoročnom zasadaní rozpočet mesta na nasledujúci rok neschválili. Podľa poslanca Petra Ničíka podklady k rozpočtu boli pripravené nedostatočne, preto v mene najsilnejšieho klubu nezávislých navrhol rozpočet neschváliť a prepracovať. S predloženým rozpočtom súhlasilo 11 poslancov, sedem bolo proti a desať sa hlasovania zdržalo. Navrhovaný rozpočet na rok 2010 v objeme 48 mil. eur je najnižší za posledné štyri roky. Na tento rok bolo schválených necelých 58 mil. eur, na rok 2008 viac ako 61 mil. eur, z ktorých štyri milióny ušetrili a v roku 2007 hospodárila Žilina so sumou takmer 107 mil. eur a ušetrila približne deväť miliónov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM