Webnoviny - Rôzne

ŽILINA: Nájomné byty získala šestina žiadateľov

WEBNOVINY.SK

Žilina Foto: ŽILINA 7. júla (WEBNOVINY) – Novými mestskými nájomnými bytmi na žilinskom sídlisku Hájik sa podarilo uspokojiť šestinu žiadateľov, napriek tomu radnica zaznamenáva klesajúci záujem. „Prideľovanie mestských nájomných bytov žrebom považujeme za najtransparentnejší spôsob. Žrebujeme už piatykrát a takýmto spôsobom sme pridelili 224 bytov, ktoré sú na sídlisku Hájik. Do dnešného žrebovania bolo postúpených 54 bytov, šesť bytov zostalo v kompetencii mesta. Záujem mierne klesá, celkovo bolo 364 žiadateľov, ale podmienky splnilo len 326,“ povedal hovorca mesta Žilina Martin Barčík. Vyžrebovaní nájomníci sa budú môcť do nových bytov nasťahovať až koncom leta, kolaudáciu bytového domu oddialili práce na povodňami narušenej stabilite parkoviska.

Aj keď o 54 nových bytov na sídlisku Hájik požiadalo 326 ľudí, mesto zaznamenáva klesajúci trend. „Ten trend je taký, klesá počet záujemcov, to znamená v podstate sa aj zvyšuje šanca na pridelenie bytu. Je možné, že klesajúci záujem je aj preto, že tých zhruba 250 bytov, ktoré sa za štyri roky pridelili, zas nie je málo, čiže trh sa aj trošičku nasycuje, ale najmä v meste je veľmi veľa voľných bytov. A mestský nájomný byt je štartovacie bývanie, nie je to bývanie trvalé, pretože 30 rokov je tam ten nájomca v nájme a byt si nemôže odkúpiť,“ povedal žilinský primátor Ivan Harman. Z celkového počtu 3 541 žiadostí o pridelenie bytu, ktoré eviduje sociálny a bytový odbor mestského úradu, požiadalo o zaradenie do žrebovania 364 žiadateľov, čo je len desať percent.

Najväčší záujem bol o 43 dvojizbových bytov, v ponuke bolo aj 12 jednoizbových a päť trojizbových. Dva bezbariérové byty nežrebovali, prihlásili sa o ne len dvaja záujemcovia. Mesačný príjem žiadateľa a osôb s ním bývajúcich, ktorých príjmy sa spoločne posudzujú, nesmel prevýšiť trojnásobok životného minima platného k 31. decembru 2009. Žiadatelia, úspešní uchádzači, ale aj náhradníci budú zverejnení na webovej stránke mesta a na úradnej tabuli.

O výstavbe ďalších mestských nájomných bytov bude mesto uvažovať až po schválení nového územného plánu Žiliny, ktorý je v procese pripomienkovania. „Predbežne až do schválenia nového územného plánu ďalšia výstavba naplánovaná nie je, pretože až nový územný plán nám zadefinuje ďalšie pozemky, ktoré by boli vhodné na bytovú výstavbu. Presnejšia lokalizácia, kde by mesto mohlo stavať ešte bytové domy, je na okraji sídliska Vlčince,“ dodal Harman.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM