Jozef Legéň Samospráva

Žilina ako najzadlženejšie mesto? Pozrite sa, o koľko klesol náš dlh

Hrozivý dlh Žiliny sa darí znižovať. Ešte v roku 2011 hrozila mestu nútená správa, keď zadlženosť mesta bola na maxime 130,29%. Ekonomické ukazovatele z konca minulého roka poukazujú na to, že zadlženie Žiliny sa podarilo znížiť.

Ilustračný obrázok k článku Žilina ako najzadlženejšie mesto? Pozrite sa, o koľko klesol náš dlh
Zdroj: TASR

Ešte minulý rok sme vás informovali o tom, že Žilina patrí medzi najzadlženejšie mestá Slovenska. Dlh mesta sa však darí znižovať. Informoval o tom Igor Choma a poskytol aj graf, dokazujúci výrazný pokles dlhu v porovnaní s funkčnými obdobiami svojich dvoch predchodcov.

„Mestu reálne hrozila nútená správa, pretože vtedajšia zadlženosť Mesta bola na maxime 130,29%, aj za neuhradené faktúry z roka 2010, kedy bol primátorom Ivan Harman. Neuhradené faktúry boli v objeme 3,3 mil. €, z toho po splatnosti v sume 1,8 mil. €,“ uviedol hovorca Žiliny Pavol Čorba.

Podľa jeho slov jednou z priorít súčasného vedenia bolo zaviesť transparentnú politiku v oblasti dodávania tovarov a služieb pre Mesto Žilina. „Táto snaha priniesla svoje ovocie zavedením elektronických aukcií, ktoré prispeli k ďalšiemu znižovaniu dlhu. Po troch rokoch úsilia Mesto Žilina ukončilo rok 2013 úspešne – s prebytkom 1,5 mil. €,“ povedal o znižovaní dlhu Čorba.

Graf, ktorý nájdete v našej fotogalérii poukazuje na to, že v roku 2011 bol výška zadlženia Žiliny 130,29%., pričom k 31. decembru 2013 bol dlh Mesta 77,06%. To znamená, že výška dlhu klesla o 53.23%.

foto: ilustračné

Hrozivý dlh Žiliny sa darí znižovať
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM