Jozef Legéň Správy

Skončí Žilina ako americký Detroit? Sme najzadlženejším mestom v SR!

Podľa portálu INEKO je mesto Žilina najzadlženejším mestom Slovenska. Strata mesta pod Dubňom sa vyšplhala takmer na 40 miliónov eur. Mesto sa snaží hospodáriť čo najlepšie, avšak aj americký Detroit, kedysi pýcha biznisu, kvôli nesolventnosti vyhlásil bankrot.

Ilustračný obrázok k článku Skončí Žilina ako americký Detroit? Sme najzadlženejším mestom v SR!
Zdroj: Webnoviny.sk

Mnohé mestá na Slovensku sú v červených číslach. Situácia nevyrovnaného rozpočtu nastáva vtedy, keď výdavky mesta prevyšujú jeho príjmy. Na Slovensku máme podľa portálu INEKO takýchto miest až 138. Medzi najzadlženejšie mestá patrí aj naše hlavné mesto, avšak v rebríčku najzadlženejších “vyhráva“ Žilina.

V Meste pod Dubňom sa dlh na obyvateľa vyšplhal do výšky 488 €. Vedenie mesta sa snaží výdavky konsolidovať a dostať tak mesto z červených čísel. Po nástupe nového vedenia v roku 2001 hrozila Žiline nútená správa. V tomto roku radnica mesta dokázala ušetriť už milión eur. „Po prevzatí mesta v roku 2001 hrozila Žiline nútená správa, ale súčasné vedenie sa snaží dostať ju z červených čísel,“ informoval hovorca mesta Pavol Čorba.

Za dlhy mesta nemôže priamo automobilka, ktorá je najväčším zamestnávateľom v regióne, ale nenávratné pôžička od štátu, keď sa pripravovali podmienky na príchod automobilky KIA. Z tejto nenávratnej pôžičky sa však stala návratná a mesto tým utrpelo „sekeru“ 17 miliónov eur.

Top tri najzadlženejšie mestá

Mesto Dlh na obyvateľa Počet obyvateľov Celkový dlh
1. Žilina 488 € 81 515 39 779 320 €
2. Myjava 359 € 12 267 4 403 853 €
3. Tornaľa 355 € 7 474 2 653 270 €

zdroj: INEKO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM