Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žilina ako Európske hlavné mesto kultúry? Mesto urobilo odvážny krok

Mestskí poslanci odklepli kandidatúru na prestížny titul, a tiež mimoriadny vklad 100 000 eur do cestovného ruchu.

Ilustračný obrázok k článku Žilina ako Európske hlavné mesto kultúry? Mesto urobilo odvážny krok
Zdroj: TASR

Mesto Žilina sa bude pripravovať na prihlásenie sa do výzvy na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026. Po prvom kole konzultácií s kultúrnou obcou a kľúčovými partnermi v meste, zámer prípravy a predloženia prihlášky v utorok 18. februára odobrili žilinskí mestskí poslanci na svojom rokovaní. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Na zasadnutí odklepli poslanci tiež mimoriadny vklad 100 000 eur do Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra na zabezpečenie procesov súvisiacich s prípravou prihlášky a podporných aktivít zameraných na zapojenie obyvateľov, expertov a medzinárodných partnerov.

Mesto Žilina si od kandidatúry na titul Európskeho hlavného mesta kultúry 2026 sľubuje podporu a rozvoj kultúrnych a spoločenských inštitúcií, vrátane získania nevyhnutných investícií zo štátneho rozpočtu a z Európskej únie.

„Kandidatúra nám okrem možností na zviditeľnenie mesta, ale aj posilnenie jeho identity poskytne v širšom kontexte priestor na vysporiadanie sa prostredníctvom kultúrneho programu s náročnými témami minulosti a súčasnosti,“ priblížil primátor Peter Fiabáne.

Ako dodal, veľké očakávania sa viažu aj na rozvoj cestovného ruchu, na podporu zveľadenia verejných priestorov a kvalitu života v meste, na rozvoj kreatívneho podnikania, vzťahov na úrovni mesta, kraja, Európy, medzikultúrneho, akademického a súkromného prostredia.

„Proces prípravy na kandidatúru na Európske hlavné mesto kultúry môže nám Žilinčanom pomôcť dopátrať sa k odpovediam na otázky typu „Kto sme? Kam kráčame? Kým by sme chceli byť?“ a najmä získané poznatky konfrontovať s európskym kontextom,“ podotkol predseda komisie kultúry, cestovného ruchu a miestneho rozvoja pri Mestskom zastupiteľstve v Žiline Ján Ničík.

V roku 2026 bude titul Európskeho hlavného mesta kultúry niesť jedno slovenské a jedno fínske mesto. Držiteľ titulu pri plnení všetkých podmienok získa aj peňažnú cenu Meliny Mercouriovej vo výške 1,5 milióna eur, ktorú Európska komisia udelí najneskôr do konca marca 2026.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM