Iveta Hrabovská Rôzne

Žijeme v špine! Žilina má štyridsať čiernych skládok

Vlani zaplatilo mesto za odvoz a likvidáciu nelegálnych skládok vyše 37-tisíc eur, v mestskej časti Závodie museli 90 metrov kubických odpadu odstraňovať aj ťažkou technikou.

Napriek každoročnej snahe mesta odstraňovať nelegálne skládky odpadu je v Žiline stále približne štyridsať veľkých a ďalšie desiatky menších čiernych skládok.

Pre skládky platíme viac[/color][/size]

Podľa slov primátora Žiliny Igora Chomu sa mnohí obyvatelia pýtajú, prečo sa zvýšili poplatky za komunálny odpad a ako sú tieto prostriedky využívané.

„Je potrebné uviesť, že v poplatku za komunálny odpad je zahrnutý nielen vývoz zberných nádob, ktoré sa nachádzajú pred rodinnými a bytovými domami, ale aj likvidácia odpadu, ktorý občania umiestňujú mimo nádob. Okrem skládok menších rozmerov na sídliskách a v mestských častiach musí mesto riešiť aj nelegálne skládky veľkých rozmerov, ktoré sa nachádzajú v odľahlých lokalitách a často sa tvoria celé desaťročia,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba.

Mesto sa snaží predchádzať vzniku čiernych skládok aj pravidelným zberom nadrozmerného komunálneho odpadu do pristavených veľkokapacitných kontajnerov.

[blockquote]Po celý rok môžu Žilinčania bezplatne odovzdávať odpad v dvoch zberných dvoroch na Jánošíkovej ulici a v mestskej časti Považský Chlmec. Každý Žilinčan tam bezplatne môže priniesť 500 kilogramov odpadu ročne. V celom meste sú aj kontajnery na separovaný odpad a najnovšie aj kontajnery na zber obnoseného šatstva, obuvi a hračiek.[/bloc­kquote]

Žilina24/webnoviny

V Žiline pribudne vyše 100 monitorovacích kamier. Viac sa dozviete [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137354_Kri­minalite-odzvonilo–Pribudnu-nove-kamery-za-vyse-100-tisic-eur-]TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM