Martin Károly Kultúra

Žiarsky režisér (26) získal prestížne filmové ocenenie

Peter Kováč zo Žiaru nad Hronom si minulý týždeň prevzal tvorivú prémiu Igrica za svoj absolventský film Slameníkové zeme. Táto cena sa udeľuje už od roku 1967. Pozrite si ocenený film len u nás a ZADARMO.

Ako vnímaš toto ocenenie? Pokúsim sa citovať presne to, čo som povedal vo chvíli keď som preberal cenu – týmto filmom som chcel len dôstojne ukončiť vysokú školu a som rád že som s Božou pomocou vytvoril čosi, čo dokážu oceniť ľudia, ktorí sa filmu rozumejú viac ako ja…

Pre mňa je to nesmierna pocta. Film a vizuálne umenie ako také je ťažko subjektívna záležitosť – či už pre samotného tvorcu, ale aj príjemcu a o to viac ma teší, že som touto mojou vnútornou výpoveďou dokázal osloviť aj širšiu a odbornú verejnosť.

O čom je ocenený film, alebo čo si ním chcel povedať? Film Slameníkove zeme je vo svojom obsahu zaujímavou obrazovou ilustráciou hlavného protagonistu Štefana Wolfa Slameníka, ktorý divákovi rozpovie svoj vlastný osud a životné postoje. Toľko festivalová charakteristika, pri ktorej si nespomeniem či som ju písal ja, alebo niekto iný… Musím však podotknúť že sa s ňou plne stotožňujem:)

A čo som chcel tým filmom povedať? Aby nikto z nás nezabúdal na viac ako štyridsať rokov chorého a nezmyselného režimu, ktorý tu bol pri moci. Režimu, ktorý tak nenávidel silu jednotlivca, režimu, ktorý sa bohužiaľ po osemdesiatom deviatom len pretransformoval do neúprimnej rétoriky sociálnych istôt – myslenie tých ľudí sa však vôbec nezmenilo. História sa opakuje a je len na nás aby sme vykorenili chyby minulosti. Čo však s národom, ktorý si pamätá tak málo? Tak nech nás aspoň vizuálne umenie nenechá zabudnúť…

Slameníkové zeme <p><a href=„http://­vimeo.com/2598219­3“>slamenikove zeme</a> from <a href=„http://­vimeo.com/user7670265“>­petrikk</a> on <a href=„http://­vimeo.com“>Vi­meo</a>.</p>

Pôvodne si začal s fotením, čo ťa zlákalo na pohyblivých obrázkoch? K filmu som sa dostal až na VŠ kde mi ani nič iné neostávalo, keďže som študoval filmovú dokumentárnu tvorbu. Silne ovplyvnený fotografickým vyjadrovaním som si vytvoril vlastnú reč, kedy som nesnímal 25 obrázkov za sekundu, ale snažil som sa vytvárať 25 fotografií za sekundu. Vytváral som navonok statické zábery s výlučne vnútrozáberovým pohybom a tomuto druhu formalizmu som podmienil celú svoju tvorbu.

Takto som sa dostával do vtipných konfrontácií s profesormi, lebo hoci som ešte nemal vybratú tému semestrálneho filmu, ja som už vedel presný spôsob rozprávania ktorý použijem – čo teda nie každý chápal. Toľko k môjmu vzťahu fotografia a filmu. Film samotný obdivujem pre jeho schopnosť rozprávať – nie len v doslovnom ponímaní – cez pohyblivé, často zdanlivo nesúvisiace obrazy, dej. Obdivujem silu strihu a možnosť vytvárať príbehy podľa mojich predstáv. Vo filme som našiel všetko to čo mi chýbalo vo fotografii.

Na čom momentálne pracuješ? Momentálne máme rozrobených viacero komerčných zákaziek – vačšinou sú to však krátkodobé projekty, ktorými to pre nás po odovzdaní hasne. Sem tam sa snažím kontakt s realitou udržať aj natáčaním ani nie reportáží, ale skôr akýchsi vizuálnych štúdií pre Žiar24. S prichádzajúcou jarou sa snažím pracovať aj u starkej vo vinici.

Ukážky prác pre Žiar24 <p><a href=„http://­vimeo.com/2763828­4“>Sasovske hradne dni</a> from <a href=„http://­vimeo.com/user7670265“>­petrikk</a> on <a href=„http://­vimeo.com“>Vi­meo</a>.</p> [youtube=400,225] http://youtu.be/44Y0vMGFwpw[/youtube] [youtube=400,225]h­ttp://youtu.be/9pY­Og5PLjkE[/you­tube] [youtube=400,225]h­ttp://youtu.be/nxwW0srX­Bho[/youtube]

Dá sa prežiť v žiarskom regióne s povolaním filmár? zatiaľ to len zisťujem :)

Aké sú tvoje ďalšie umelecké ambície? Vyslovene nejaký sen nemám. To čo robím chcem robiť poctivo a na 100% a nezáleží či to je reportáž z fašiangov, alebo projekt z ktorého budem 2 mesiace žiť. A ak popri tom všetkom budem mať čas, určite ho chcem venovať aj vlastným témam, lebo nie len v našom regióne žije množstvo výnimočných ľudí, ktorých odkaz treba zachovať aj pre ďalšie generácie či už formou statických, alebo pohyblivých obrázkov.

/mak/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM