Adela Fruckova Kultúra

Závan histórie sála z parádnych záberov: Impozantná budova "Áčka" na dobových fotografiách!

Dejiny školstva majú v Žiline dlhú históriu. Odkazom na tento fakt je určite historický monument v centre mesta - budova Vysokej školy dopravy a spojov. Dnes už chátrajúci architektonický skvost bol kedysi pýchou Žiliny.

Ilustračný obrázok k článku Závan histórie sála z parádnych záberov: Impozantná budova "Áčka" na dobových fotografiách!
Zdroj: Archív Petra Štanského

V roku 1776 prevzali jezuitskú školu neďaleko sídliaci františkáni. Od roku 1879 sa zmenila na Kráľovské maďarské gymnázium, čo súviselo s poštátnením cirkevných škôl. Presne na prelome storočí, v roku 1900 sa katolícke gymnázium premenilo na reálne gymnázium s postupným pridávaním nových tried. Presný názov znel Maďarská kráľovská reálna škola. Po vzniku I. ČSR odsťahovala väčšina profesorov do Maďarska a preto až po príchode niektorých českých a slovenských pedagógov začali učiť vo februári 1919.

„Áčko“ je momentálne opustené

V roku 1959 časť budovy asanovaná a na mieste nej v roku 1959 začali stavať novú budovu jedenásťročnej školy. Stavbu však dokončila v roku 1962 Vysoká škola dopravy a spojov Žilina, ktorá sa v roku 1960 presťahovala z Prahy. Hlavná budova mala označenie ako „BLOK A“ a budova v zadnej časti zasa označenie „BLOK B“. Vysoká škola v roku 1996 zmenila svoj názov na Žilinskú univerzitu. V roku 2008 „BLOK B“ univerzita odpredala spoločnosti RaS Slovakia, s.r.o. Štát na základe predkupného práva o túto impozantnú školskú, secesnú budovu s vysokou spoločenskou, kultúrnou a spoločenskou hodnotou neprejavil záujem.

Bohatá história opradená tajomstvami

V súčasnosti budova nie je prístupná verejnosti. „Pre zaujímavosť, reliéfny kríž na obvodnom múre areálu bývalého reálneho gymnázia obsahuje nápis „IN HOC SIGNO VINCES“. Autorom reliéfu s motívom ukrižovaného Krista z roku 1910 je taktiež uhorský sochár Maróti Géza. Latinský text v slovenskom preklade znie: „V tomto znamení zvíťazíš“,“ hovorí o nádhernej budove s bohatou históriou žilinský historik Peter Štanský a dodáva, že ide o latinský výrok, ktorý sa údajne zjavil na oblohe spolu s obrovským svetlom v podobe kríža rímskemu cisárovi Konštantínovi I. Veľkému, pred bitkou s Maxentiusom pri Ríme roku 312 n. l. „Zaujímavou perličkou je i fakt, že za tvorcu projektu v minulosti označovali Ignáca Alpára, ale jeho skutočnými autormi sú mladí architekti Ambrus Orth a Emil Soml, ktorí v Alpárovom ateliéri začínali, kým si nezaložili vlastný spoločný ateliér. Títo dvaja tvorcovia sú uvedení aj na plánoch budovy, ktoré sa nachádzajú v Štátnom archíve v Žiline,“ opisuje Štanský.

Zdroj: Peter Štanský

Čítajte tiež:

Historická budova Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline: Aký bude ďalší osud Áčka ?

Historická budova Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline na dobových fotografiá
6
Galéria
Zdroj: Archív Petra Štanského
Zdroj: Archív Petra Štanského
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM