Adela Fruckova Šport

Zaujímavý hokejový turnaj pod Dubňom: V Žiline si to na ľade rozdali dievčatá

Vynikajúca atmosféra vládla na žilinskom zimnom štadióne, kde sa v boji o hlavnú trofej Memoriálu Viliama Pongráca v rámci projektu Women´s Development Tour, určeného začínajúcim hokejistkám, predstavilo päť družstiev zo štyroch krajín.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý hokejový turnaj pod Dubňom: V Žiline si to na ľade rozdali dievčatá
Zdroj: Mesto Žilina

V poradí už treťom turnaji , po Trebišove a Krynici tentokrát v Žiline, mali dievčatá vo veku od 11 rokov a viac, ktoré ešte nehrajú najvyššiu hokejovú ligovú súťaž možnosť vzájomne konfrontovať svoje športové výkony, pričom ukázali všetkým, že ich hokejové umenie výrazne prevyšuje úroveň začiatočníčok.

Pod záštitou primátora Igora Chomu

Počas turnaja sa vlastne písal príbeh, ktorý bol pokračovaním toho, čo sa v roku 1990 pod Dubňom začalo pod vedením Viliama Pongráca. Začala sa písať história ženského hokeja na Slovensku. Práve v duchu spomienok na tohto muža a na dva tituly M-SR pre žilinské hokejistky pod jeho taktovkou z roku 1992 a 1995 sa niesol aj priebeh celého turnaja, ktorý si pod svoju záštitu vzal primátor mesta Žilina Igor Choma a tým dal celému podujatiu vážnosť historického momentu.

Kto bol Viliam Pongrác?

Viliam Pongrác bol úspešný hokejista so srdcom Žilinčana, úspešný mládežnícky tréner a pedagóg, džentleman, ktorý to so ženským hokejom myslel naozaj vážne a stal sa jeho spoluzakladateľom aj ako prvý predseda ZOK I. ligy žien. Venoval sa mu oddane, ako dobrovoľník, avšak s profesionálnym prístupom a zodpovednosťou. Putovnú trofej, ktorú dal pre tento účel vyrobiť jeho syn Peter, sám Viliam Pongrác odovzdať mohol len symbolicky – z hokejového neba, nakoľko do neho 29.1.2016 navždy odišiel. Bolo cťou na turnaji privítať jeho súputníka – Jána Hajduka, ktorý svojho kamaráta vďačne zastúpil. Ostatne veď bol rovnako súčasťou vtedajších úspechov žilinských hokejistiek. Po viac ako 20 tich rokoch mali možnosť mladé dievčatá spoznať kus hokejovej histórie v ženskom podaní, zoznámiť sa s tým, čomu sa, niektorým, kedysi venovali ich mamy.

Žilinský hokejový príbeh v ženskom prevedení

Riaditeľka žilinského turnaja Mária Zemiaková sa vyjadrila, že turnaj sa do histórie zapíše aj tým, že sa rozhodli oceniť nie len športové výkony, ale aj spolupatričnosť a pomoc všetkých, ktorí akýmkoľvek spôsobom na turnaji participovali. "Všetkým patrí obrovská vďaka, pretože vďaka tejto podpore, spolupatričnosti, filantropii a dobrovoľníctvu sa tento žilinský „príbeh“ mohol ďalej písať a všetci veríme, že o rok bude mať svoje pokračovanie,“ vysvetľuje.

Najlepšia hráčka družstva KMH Budapešť: Dominika Horvath Najlepšia hráčka družstva MHK Martin & Dívčí hokej ČR: Andrea Rišianová Najlepšia hráčka družstva MsHKM Žilina: Romana Halušková Najlepšia hráčka družstva ICE DREAM Košice: Miroslava Marhefková Najlepšia hráčka družstva MKHL Krynica – Zdroj: Anna Sopata

Najlepšia brankárka turnaja: Vanessa Hotvath (KMH Budapešť) Najlepšia obrankyňa turnaja: Alexandra Mendrejová (MsHKM Žilina) Najlepšia útočníčka (strelkyňa) turnaja: Nikola Rumanová (MHK Martin & Dívčí hokej ČR) Najužitočnejšia hráčka turnaja(body): Nikola Rumanová (MHK Martin & Dívčí hokej ČR)

Zápasy rozhodovali: Michaela Kúdeľová, medzinárodná hokejová rozhodkyňa, ktorá prišla až z Tlmáč aby podporila podujatie svojou aktívnou účasťou, Oto Durmis, Peter Kubala, Lukáš Ševčík, Vladimír Ďurina, všetci bez nároku na odmenu.

Zápasy MsHKM Žilina: MsHKM Žilina – MHK Martin & Dívčí hokej ČR 3:4 (1:3, 2:1, 0:0) *Góly MsHKM Žilina: Vrbinská (Kolenčíková), Halušková, Nemčeková (Kolenčíková, Lodňanová)

MsHKM Žilina – KMH Budapešť 1:2 (0:0,0:1,1:1) *Góly MsHKM Žilina: Halušková (Nemčeková)

MsHKM Žilina – MKHL Krynica 4:2 (2:0,0:2,2:0) *Góly MsHKM Žilina: Halušková (Gancárová), Nemčíková, Mendrejová (Halušková), Vrbinská

MsHKM Žilina – ICE DREAM Košice 4:2 (0:1,2:0,2:1) *Góly MsHKM Žilina: Nemčeková (Lodňanová A.),Vrbinská (Halušková), Halušková (Nemčeková), Halušková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM