Jozef Legéň Samospráva

Zastupiteľstvo zrušilo zariadenia dočasného bývania: Stali sa z nich nájomné byty

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline zrušili Zariadenia dočasného bývania na Predmestskej ulici, v ktorom mesto poskytovalo ubytovanie ľuďom v náhlej sociálnej núdzi, obetiam živelnej pohromy či domáceho násilia maximálne na dva roky.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo zrušilo zariadenia dočasného bývania: Stali sa z nich nájomné byty
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Žiliny Igor Choma považuje rozhodnutie poslancov za pozitívny krok. „Mnohokrát sme sa v praxi stretávali s tým, že ľudia by radi bývali v tom byte aj dlhšie a my by sme im to samozrejme umožnili. Ale bránilo nám v tom práve to, čo sme dnes zrušili. Byty budú určené pre sociálne slabšie skupiny, ale nebudeme tam už mať nevyhnutnosť poslať ich na ulicu. Pretože často nemajú kam ísť a my nemáme náhradné ubytovanie,“ povedal Choma

Podľa predsedu komisie sociálnej, zdravotnej a bytovej MZ v Žiline Juraja Popluhára sú ubytovacie kapacity zdevastované a zariadenie dočasného bývania stratilo význam. „Preto sa mesto rozhodlo a komisia to schválila, urobiť z toho nájomné byty na dlhodobé využívanie. Lebo na výstavbu nových nie je. Je pravdepodobné, že sa vyskytnú prípady, že zariadenie dočasného bývania bude chýbať a mesto to bude musieť riešiť. Na sociálnej komisii máme stále množstvo žiadostí na uvoľnenie nájomných bytov. Je ich nedostatok, nové sa nestavajú. Takže toto je asi konkrétnejšia pomoc tým slabším skupinám ľudí,“ podotkol Popluhár.

Mesto Žilina sa podľa dôvodovej správy v spolupráci s poradňou pre rodinu v kríze snažilo počas dvoch rokov hľadať u klientov zariadenia dočasného bývania nový potenciál k naštartovaniu a zmobilizovaniu ich vnútorných zdrojov a prispieť k ich celkovej stabilizácii. „Aj keď sa mnohým klientom podarilo pomôcť, v niektorých prípadoch sa nedostavil očakávaný účinok. Zariadenie dočasného bývania sa zaplnilo klientmi, u ktorých nebolo reálne, že opustia ubytovňu do dvoch rokov od podpísania zmluvy. Ďalším problematickým javom bola nepriaznivá ekonomická situácia, ktorá mala dopad na vznik nedoplatkov,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM