Peter Klimant Správy

Zanedbaný pozemok zmení svoju tvár: V Žiline vyrastá nová komunitná záhrada

Upravená zeleň, bezpečné miesto na hranie pre deti a na príjemné trávanie voľných chvíľ. To všetko si už čoskoro budeme môcť užiť naplno v novej komunitnej záhrade, ktorá v našom meste vyrastie už čoskoro.

Ilustračný obrázok k článku Zanedbaný pozemok zmení svoju tvár: V Žiline vyrastá nová komunitná záhrada
Zdroj: Dnes24.sk

Nová komunitná záhrada vznikne na zanedbanom pozemku vo vnútrobloku Fatranskej ulice na Vlčinciach. Informovalo o tom Mesto Žilina. Samospráva si tento pozemok prenajala za symbolické 1 euro od Spojenej školy internátnej. „V mesiaci december sa začala postupná úprava priestoru orezaním drevín. V budúcom roku pribudnú smetné koše a lavičky. Postupnou obnovou prejdú aj komunikácie a občania sa budú môcť tešiť aj na bezplatný internet.,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba, podľa ktorého sa o priestor budú spoločne starať dobrovoľníci, stredná škola a mesto Žilina.

Komunitné záhrady podľa Čorbu ponúkajú ľuďom nové možnosti využitia verejných priestranstiev. „Nielenže podporujú záujem ľudí o svoju štvrť a mesto, ale tiež vplývajú na dobré susedské vzťahy. Prinášajú do miest a na sídliská upravenú zeleň, bezpečné miesta na hranie pre deti a miesta na trávenie voľných chvíľ s kamarátmi a susedmi,“ dodal hovorca mesta.

„V Žiline vznikne po obnove ďalšie miesto, kde sa budú môcť ľudia stretávať a spoločne vytvárať a rozvíjať zelený priestor,“ vyjadril sa k projektu komunitnej záhrady na Vlčinciach prvý zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma. Pripravovaná novinka nebude prvou komunitnou záhradou v našom meste. V Žiline ich v súčasnosti máme hneď niekoľko, konkrétne: komunitná záhrada ZŠ Jarná, na uliciach Piešťanská, Čajakova, Lichardova, Bajzova.

Foto: Mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM