Iveta Hrabovská Rôzne

Zamestnaní neprídu skrátka: V Žiline prispôsobili omše...

15. august je pre všetkých kresťanov prikázaným sviatkom. Slávi sa Nanebovzatie Panny Márie a keďže tento sviatok pripadol na pracovný deň, Žilinská diecéza vyšla v ústrety a sväté omše veriacim prispôsobila.

Význam sviatku[/size][/co­lor]

Nanebovzatie Panny Márie má pre veriacich veľký význam. **„Veríme, že Panna Mária, Ježišova matka bola s telom i dušou po smrti vzatá do neba. Tento sviatok nás upevňuje v nádeji, že aj naše telá budú raz vzkriesené,“ **povedal hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička.

Niekoľko zaujímavých faktov[/size][/co­lor]

O mieste a čase smrti Panny Márie nemáme zaznamenané nič určité. Najstaršia literatúra, ktorá hovorí o Nanebovzatí, je grécke dielo De obitu S. Dominae (O smrti sv. Panny).

„Tradične sa o mieste smrti Panny Márie zvykne hovoriť, že to bolo mesto Efez, kde pôsobil aj sv. Ján, apoštol, ktorému Kristus na kríži zveril svoju matku,“ doplnil Holbička

Iná tradícia zase spomína, že zomrela vo veku sedemdesiatdva rokov bez bolesti. Niektorí pochybovali, že zomrela, keďže nemala dedičný hriech, no na druhej strane ona sama podliehala následkom dedičného hriechu – cítila bolesť.

[color=#0033cc]­Nanebovzatej Panne Márii je zasvätených najviac mariánskych chrámov.[/color]

Veriacim v ústrety[/si­ze][/color]

V Žilinskej diecéze je tajomstvu Nanebovzatia Panny Márie zasvätených päť chrámov: Farské kostoly v Oščadnici, v Turzovke, v Košeci, v Sučanoch a filiálny kostol v Pšurnoviciach vo Farnosti Petrovice.

//„Keďže tento prikázaný sviatok pripadol na pracovnú stredu, sväté omše vo farnostiach sú prispôsobené potrebám veriacich,“ //dodal Holbička.

Už deň pred sviatkom boli vigilné sväté omše a v stredu slúžia kňazi prevažne ráno, napoludnie a večer. Konkrétne Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline má omšu o 7:00, 12:00 a 18:30

Púte pri príležitosti sviatku[/size][/co­lor]

V Žilinskej diecéze sú púte vo farnostiach, kde chrám nesie tento titul. Najmä však v známom pútnickom mieste v Očšadnici a tiež vo farnosti Domaniža.

Od 15. do 19. augusta sa v Oščadnici uskutoční púť ku cti Nanebovzatej Panny Márie. Bude spojená aj s požehnaním bylín a kvetov. Záverečnú slávnostnú svätú omšu bude v nedeľu 19. augusta o 10:30 h na Kalvárii celebrovať žilinský biskup Mons. Tomáš Galis.

[blockquote]Sviatok Nanebovzatia Panny Márie je zo všetkých mariánskych sviatkov najstarší. Tradícia ho spomína už pred Efezským snemom, ktorý bol v roku 431. Slávil sa aj v najstarších východných cirkvách – v arménskej i etiópskej. Postupom času sa šíril na celú Cirkev. Na Prvom vatikánskom sneme v roku 1870 dvestoštyri biskupov žiadalo pápeža Pia IX., aby vyhlásil dogmu (článok viery), že Panna Mária bola po smrti s telom i dušou vzatá do neba. Vtedy sa to nestalo. Až v milostivom roku 1950, 1. novembra, vyhlásil pápež Pius XII. Nanebovzatie Panny Márie ako tajomstvo, v ktoré máme veriť. [/blockquote]

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.140314_To­to-sme-este-nezazili:-V-Ziline-zasnubili-panny-s-Kristom]Toto sme ešte nezažili: V Žiline zasnúbili panny s Kristom[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM