Stanislav Černák Rôzne

Začínajú sa ústne maturitné skúšky: Čo všetko obnášajú?

Maturanti sa od dnešného dňa až do 7. júna zapotia pri ústnych maturitných skúškach. Ústne maturity však neprebiehajú v rovnakom čase na všetkých školách. O termínoch rozhodujú odbory školstva na obvodných úradoch.

Ilustračný obrázok k článku Začínajú sa ústne maturitné skúšky: Čo všetko obnášajú?
Zdroj: Webnoviny.sk

Pri ústnych maturitách študent odpovedá pred predmetovou maturitnou komisiou. Vyžrebuje si jedno zo schválených maturitných zadaní, v predmete teoretická časť odbornej zložky maturitnej skúšky si žiak žrebuje jednu zo schválených tém. Ústna odpoveď je verejná. Pri väčšine predmetov majú študenti 20 minút na prípravu a 20 minút na odpoveď.

Maturuje viac ako 57 tisíc študentov

Ústnej maturite predchádzali od 12. do 18. marca písomné maturitné skúšky na 757 stredných školách po celom Slovensku. Na tohtoročné maturitné skúšky sa prihlásilo vyše 57 tisíc žiakov na školách s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským.

Pri tohtoročných maturitách sa kladie väčší význam na úspešnosť maturantov z externého testu i písomnej práce pri celkovom hodnotení maturitnej skúšky. Kým vlani si mohol maturant neúspešnú písomku opraviť na ústnej skúške, tento rok sa na to nemôže spoliehať.

Prihliadať sa bude na externú časť aj písomnú prácu

Pri jazykoch, ktoré majú externú časť i písomnú prácu, sa teraz bude prihliadať na ich výsledky aj v prípade, ak žiak zvládne ústnu skúšku na 3 alebo lepšie. Vtedy pre úspešné zvládnutie maturitnej skúšky musí dosiahnuť buď viac ako 25 percent z písomnej práce alebo viac ako 33 percent z externého testu. Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch.

Maturanti z matematiky, ktorá má iba externý test, musia dosiahnuť buď viac ako 25 percentnú úspešnosť, ak zvládnu ústnu skúšku nie horšie ako na známku 3, alebo viac ako 33 percentnú úspešnosť, ak budú ústne odpovedať na 4.

Neúspešní maturanti budú opakovať externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky až o rok, počas budúcoročných maturít. Ústnu formu internej časti si budú môcť opraviť v septembri alebo februári.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM