Rôzne

Začala sa rekonštrukcia veže Budatínskeho hradu

Slávnostným poklepaním základného kameňa sa začala dlhoočakávaná rekonštrukcia veže Budatínskeho hradu. Rekonštrukciou veže sa nadviaže na viaceré opravy, ktoré už Žilinský samosprávny kraj v areáli hradu realizoval v minulých rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa rekonštrukcia veže Budatínskeho hradu
Foto: Iveta Hrabovská

Po inštalácii efektívneho a úsporného osvetlenia hradného komplexu a revitalizácii parku bude obnova veže Budatínskeho hradu za viac ako 2,3 milióna eur ďalšou z aktivít na záchranu tejto historickej a kultúrnej pamiatky v krajskom meste.

„Europrojekt rekonštrukcie opätovne umožní využívať priestory hradu. Opraví sa zámocká veža so strechou, zadné schodisko z terasy do veže, terasy na 2. podlaží vrátane prístupového schodiska a inžinierskych sietí, prístupová komunikácia z vrátnice a všetky častí inžinierskych sietí, ktoré ju križujú. Vzniknú nové sociálne zariadenia pre návštevníkov. Vo veži sa umiesti expozícia viažuca sa k dejinám hradu a výstava hodín zo zbierok múzea vrátane sprístupneného hodinového stroja vo veži,“ vysvetlil zámery Žilinského samosprávneho kraja jeho predseda J. Blanár.

Vyhliadka z veže bude sprístupnená návštevníkom a doplnená panoramatickými mapami. Zrekonštruované terasy budú slúžiť na realizáciu kultúrnych podujatí sezónneho charakteru. Nový priestor v podkroví zámku bude využívaný ako multikultúrne komunikačné centrum. Rekonštrukčné práce by mali trvať viac ako poldruha roka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM