Soňa Vanovčanová Kultúra

Zabavte sa aj vo všedný deň: Tipy, kam vybehnúť v Žiline po práci

Spestrite si aprílový týždeň. Nazrite do našich tipov a vyberte si ten vhodný pre vás.

Ilustračný obrázok k článku Zabavte sa aj vo všedný deň: Tipy, kam vybehnúť v Žiline po práci
Zdroj: TASR

Výstava:

Tvorba 2018

Streda, 4. apríla, 16.00 hod., Ma­kovického dom

Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pozýva priaznivcov výtvarného umenia na vernisáž výstavy najlepších prác z regionálneho kola postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby pod názvom Tvorba 2018.

Divadelné predstavenie:

Klára a Bára

Streda, 4. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Radikálna komédia o dvoch manželských krízach a jednom úmyselne založenom požiari. Vážne aj humorné situácie zo života rozohrajú na pódiu známe herečky Eva Holubová a Ivana Chýlková. Príďte sa ponoriť do hry, ktorá sa dostáva pod kožu manželského života.

Skoro nikto nie je so svojim životom úplne spokojný. A len skutočne málokto má také šťastie, že nájde ideálneho partnera, s ktorým dokáže byť skutočné šťastný. Väčšina ľudí sa jednoducho musí v manželstve veľmi snažiť a robiť pri hľadaní dokonalého partnerského súžitia aj dosť veľké kompromisy. Príbeh Kláry a Báry rozpráva o tom, čo sa môže stať, keď jednej z kamarátok po zástupe takýchto kompromisov rupnú nervy a pokúsi sa radikálne zmeniť svoj manželský život. Ale nie všetko ide podľa predstáv…

Okrem Evy Holubovej a Ivany Chýlkovej sa na pódiu predstavia Roman Štabrňák v alternácii s Janom Holíkom, Mojmír Maděrič a Barbora Svobodová.

Divadelné predstavenie:

Opití

Streda, 4. apríla, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Provokatívna hra jedného z najvýraznejších zjavov súčasného ruského divadla sa pohráva s myšlienkou, že Boh sa prihovára k svetu ústami opitých. Hrdinovia prechádzajúci príbehom sú po celý čas opití. Alkohol im rozviazal ústa a urobil z nich prorokov, schopných vidieť pravdu a aspoň na chvíľu sa dotknúť skutočnosti. Jedinečný a odvážny pokus pozrieť sa na človeka v momente, keď sa cíti zraniteľne a božsky zároveň. V momente opojenia ducha a oslobodenia mysle.

Účinkujú: E. Havasi, B. Zachar, M. Halcinová, L. Jašková AH, P. Oszlík AH, J. Dobrík, I. Kubáčková, B. Bačo, J. Oľhová, M. Režný AH, M. Kvietik, I. Pagáčová. Réžia: Eduard Kudláč

Divadelné predstavenie:

Vzkriesenie

Štvrtok, 5. apríla, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Vzkriesenie autora Daniela Doubta prináša inteligentný humor, miestami možno trochu drsný a suchý. Ústrednou témou je tu osudovosť lásky a viera v Boha. Vtipná hra je plná slovnej komiky a situačných gagov a tiež odkazov skrytých pod povrchom banálneho príbehu. Avšak táto banalita je tu podaná s iróniou a vzápätí prevrátená na ruby a prekvapujúco vystupňovaná do polohy odporujúcej logike. Vzkriesenie sa odohráva v ruskom vydavateľstve, ktoré je existenčne závislé na slávnom spisovateľovi, ktorého knihy vydáva.

Koncert vážnej hudby:

Veľkonočný koncert

Piatok, 6. apríla, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

  • Pawel Przytocki, dirigent, Poľsko
  • Dalibor Karvay, husle
  • Stanislava Dubanová-Maggioni, soprán
  • Terézia Kružliaková, mezzosoprán
  • Jozef Gráf, tenor
  • Peter Mikuláš, bas
  • Slovenský filharmonický zbor
  • Jozef Chabroň, zbormajster

Program:

Johann Nepomuk Hummel

  • Predohra B dur
  • Henryk Wieniawski

Husľový koncert č. 2 d mol op. 22

  • Franz Schubert
  • Omša č. 5 As dur D. 678**

Divadelné predstavenie:

Sexuálna perverzita v Chicagu

Piatok, 6. apríla, 19:00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske. Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov.

Divadlo a tvorivé dielne pre deti:

Sobota s rozprávkou

Sobota, 7. apríla, 10:00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Hravé čítanie a tvorivé dielne pre deti od 3 rokov.Sála Bábkového divadla Žilina.

Zvedavý sloník na motívy Rudyarda Kiplinga

Kedysi dávno, pradávno, keď zem bola ešte celkom nová, zrodila sa Afrika. Tam, kdesi uprostred Afriky, žili všakovaké zvieratá: žirafy, antilopy, škriekajúce opice, veľký krokodíl, dlhonohý pštros, stará korytnačka, krvilačný leopard, dlhý had menom Krajta a malý, zvedavý sloník Bimbo.

V tom čase, predstavte si, slon ešte nemal chobot. Nemal! Namiesto neho mu pred očami vytŕčal iba akýsi výčnelok, ktorý sa ponášal skôr na vyčaptanú papuču alebo rypáčik, na ktorý sa prilepila fašírka.

Chcete vedieť, odkedy majú slony dlhé choboty? Tak poďte s nami, s Bábkovým divadlom Žilina, do Afriky!

Folklórne vystúpenie:

Korenenie

Nedeľa, 8. apríla, 16.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

FS Podpoľanec z Detvy a FS Nadšenci z Trenčína v pokračovaní výnimočného folklórneho príbehu, ktorý ponúka príval tanca, emócií, spevu, originálnej muziky.

Dve špičkové telesá vystúpia s programom skvelej tanečnej prítomnosti, pôvodu a novej cesty.

Korenenie treba zažiť!

Divadelné predstavenie:

Triky fet a makači

Sobota, 7. apríla, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Mohamed Rouabhi je francúzsky dramatik a režisér alžírskeho pôvodu, ktorý má doteraz na konte dvanásť hier a dlhodobo sa venuje hraniu, písaniu a réžii vo Francúzsku. Triky, fet a makači, to je gangsterská komédia v štýle a poetike filmov Quentina Tarantina o piatich rozdielnych týpkoch s jedným spoločným cieľom.

Bláznivá komédia o peniazoch, diere v stene a svojráznych chlapíkoch s nevyberaným slovníkom a dosť nevyrovnaným čchi. Partia zlodejov sa rozhodne dokončiť jednu starú fušku. Pre drsných mužov so skúsenosťami by to nemal byť problém. Odpratať mŕtvolu, zohnať zbíjačku, vybaviť pár telefonátov a zbaliť Pamelu však nebude také ľahké.

Účinkujú: B. Zachar, M. Koleják, J. Dobrík, D. Uzsák, M. Tomasy, B. Bačo, A.Nováková. RÉŽIA: Eduard Kudláč. V hre sú použité expresívne výrazy.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM