Soňa Vanovčanová Kultúra

Zabavte sa aj v týždni: Redakčné tipy, kam v Žiline po práci

Víkend je za nami a povinnosti pracovného týždňa sa rozbiehajú. Život však nie sú len povinnosti, tvorí ho aj čas na oddych. Vybete si z našich redakčných tipov.

Ilustračný obrázok k článku Zabavte sa aj v týždni: Redakčné tipy, kam v Žiline po práci
Zdroj: TASR

Týždeň slovenských knižníc:

v Krajskej knižnici v Žiline

Pondelok – nedeľa, 5. – 11. marca, Krajská knižnica v Žiline a ulice mesta

Krajská knižnica v Žiline prípravila pre svojich návštevníkov pripravila množstvo besied, tvorivých dielní, zážitkových čítaní pre deti, knižničné hliadky a deň otvorených dverí.

  • 5.3. o 16:30 – Život je hra – prednáška Antonie Krzemieňovej.
  • 6.3. – Deň otvorených dverí
  • 6.3. o 16:00 – Novalis – spoločenstvo priateľov poézie.
  • 7.3. o 16:00 – Zvieratká – zážitkové čítanie pre deti od troch rokov.
  • 7.3. o 16:30 – Hľadanie Grálu – beseda o artušovských legendách.
  • 7.3. o 16:50 – British reading club – sci-fi a výlety do budúcnosti.
  • 8.3. o 13:15 – Tvorivý klub – origami kaktus.
  • 8.3. o 16:30 – Ako emócie v reklamách ovplyvňujú naše správanie – workshop s Dávidom Vrtaňom.
  • 10.3. o 10:00 – Abeceda v knižnici – zážitkové čítanie pre deti od troch rokov.

Počas tohto týždňa majú deti do 15 rokov zápisné zadarmo. Okrem detí môžu bezplatné zápisné získať aj tí dospelí, ktorí budú knihovníčkami z Knižničnej hliadky pristihnutý pri čítaní v uliciach mesta či v prostriedkoch hromadnej dopravy.

Kino:

Nikdy si tu nebol

Utorok, 6. marca, 17.00 hod. a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Joe je vojnový veterán, ktorý si „nazbieral“ mnoho jaziev z nasadení v Afghanistane, detstva, keď čelil brutálnemu otcovi a z kariéry agenta FBI pre boj s prostitúciou. Život trávi medzi domom s čudáckou matkou a nebezpečnými misiami, na ktorých zachraňuje ženy.

Keď si ho najmä senátor, aby priviedol späť jeho neplnoletú dcéru, ktorá skončila ako detská prostitútka, nezostane iba pri záchrane bezbrannej ženy. Joe nevdojak zasiahne do pedofilnej siete, ktorej vlákna vedú vysoko. Od tohto momentu sa dostáva do krvavej špirály, ktorej násilnosť prekonáva aj predchádzajúce traumatické zážitky.

Film Lynne Ramsayovej je veľmi svojráznou variáciou noir detektívky a procedurálneho thrilleru, ktorá získala v Cannes 2017 cenu za najlepší scenár a najlepšieho herca (Joaquin Phoenix).

Nikdy si tu nebol (You Were Never Really Here) – Lynne Ramsay / GB, FR, USA / 2017 / 95 min / české titulky

Kino:

Zabitie posvätného jeleňa

Streda, 7. marca, 17:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Steven Murphy je úspešný kardiochirurg, ktorý žije v luxusnej vile s krásnou ženou a dvoma deťmi zdanlivo pokojný život. Prečo ale po práci vyhľadáva spoločnosť čudáckeho teenagera Martina, ktorému sa snaží dávať otcovské rady do života? A prečo sa Martin stále viac vtiera do Stevenovej nenápadne čudáckej rodiny? Odkiaľ sa berú nevysvetliteľné tragické udalosti, ktoré premenia život Murphyovcov v úplné peklo?

Yorgos Lanthimos, kľúčová osobnosť gréckej divnej vlny, vytvoril modernú parafrázu antickej drámy o neodvratnej vine a krutom treste, vyšinutú meditáciu o vzťahu medzi symbolickým a reálnym. Precízne herectvo, majstrovská práca kamery, trierovsky hutná atmosféra, ťaživo pomalé tempo, lámanie tabu a ľahké náznaky čierneho humoru charakterizujú tento „klinický horor“, v ktorom platí: oko za oko, srdce za srdce.

Zabitie posvätného jeleňa (The Killing of a Sacred Deer) – Yorgos Lanthimos / GB, Írsko, USA / 2017 / 119 min / české titulky

Kino:

O tele a duši

Streda, 7. marca, 20:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Maďarský film O tele a duši je nekonvenčná love story dvoch odlišne zmrzačených ľudí: starnúceho finančného riaditeľa bitúnku a mladej uzavretej kvalitárky mäsa. Obaja hrdinovia, postupne ohromení zistením, že majú rovnaké sny, sa ich postupne pokúšajú spoločne plniť. Ľahko excentrická, taktilná i odťažitá romanca s prvkami každodennej drámy a čiernej komédie sugestívne tematizuje dualitu bdelosti a snenia, beštiality a humanity, duše a tela. Film, ktorý nenásilne spája chladné pozorovanie a nezvyčajnú emocionalitu ťaží z výraznej vizuálnosti: z precíznych geometrických kompozícií, neokázalého prelínania lyrickosti a brutality, symbolického využitia farieb i sústredenej práce s hercami.

Je celkom pochopiteľné, že si práve tento film, ktorý medzi riadkami a pomocou snových metafor hovorí o mnohých súčasných spoločenských traumách, odniesol minulý rok z Berlinale hlavnú cenu – Zlatého medveďa.

O tele a duši (A Teströl és Lélekröl) – Ildikó Enyedi / HU / 2017 / 116 min / české titulky

Divadelné predstavenie:

Lordi

Pondelok, 5. marca, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Podkladom neodolateľnej komédie Lordi bola korešpondencia O. Wildea a R. Rossea, ktorú si vymieňali po Wildeovom prepustení z väzenia, kým žil v Paríži pod menom Sebastian Melmoth. V tejto korešpondencii bola už načrtnutá dejová osnova hry, charaktery jednotlivých lordov a čiastočne aj dialógy. Kreatívne dotvorený príbeh rozvíja dejovú líniu a dialógy a posúva hru do jej finálnej podoby.

Hlavné postavy tejto salónnej, ľahko škandálnej komédie sú traja „roztopašní“ LORDI, ktorí tajne hrajú hru s jasnými, i keď trochu pochybnými pravidlami. Na utajených klubových schôdzkach si totiž navzájom rozdeľujú dámy a za sexuálne úspechy či neúspechy s nimi si prideľujú červené alebo čierne body. Jedného dňa sa však pravidlá škandalóznej hry neľútostne obrátia proti nim. Veselá inscenácia je výsmechom mužskej ješitnosti, dvojitej morálky, no na druhej aj oslavou pevného priateľstva, ktoré vydrží i tie najťažšie skúšky.

Hrajú: Maroš Kramár, Jozef Vajda, Peter Šimun

Koncert:

Darwinovský orchester

Štvrtok, 8. marca, 9.00 hod. a 11.00 hod.

  • Simon Chalk, dirigent
  • Boštjan Gombač, prehistorická flauta – tidldibab

Program:

  • Žiga Stanič – Baba – koncert pre tidldibab a orchester
  • Georg Friedrich Händel – Príchod kráľovnej zo Sáby
  • Wolfgang Amadeus Mozart – Predohra k opere Figarova svadba
  • Georges Bizet – Symfónia č. 1 C dur – 4. časť
  • Astor Piazzolla – Libertango
  • Bernard Cavanna – Geek Bagatelles pre zbor smartfónov a orchester

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM